Festivalul – Concurs de Interpretare vocală şi muzică de cameră “Achim Stoia”, ediţie jubiliară

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/04/2019

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi invită publicul în perioada 14-19 mai 2019 la Festivalul-Concurs de Interpretare vocală și muzică de cameră „Achim Stoia” – Iași, ediţia a X-a – ediție aniversară, adresat elevilor secțiilor de canto clasic ale liceelor şi colegiilor de artă, seminariilor teologice din ţară precum și studenților secțiilor de canto clasic, pedagogie, muzicologie și dirijat cor din universități.

În anul 2009 prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unei competiţii de acestă natură, prin care să fie oferită o şansă în plus tinerelor valori şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.

Personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene, Achim Stoia a desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.

Muzica vocală pe care a compus-o, cuprinde printre altele, lieduri şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.

Organizatorii îşi propun ca, prin această competiţie, să ofere posibilitatea elevilor și studenților din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative, cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă dar din nefericire, adesea, pe nedrept marginalizată.

Recitalurile festivalului și concursul se vor desfăşura după următorul program:

Marți 14 mai începând cu orele 17:00 – Festivitatea de deschidere și Recitalul elevilor – Sala Studio „Anton Diaconu” a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași

Miercuri 15 mai începând cu orele 19:00 – Recitalul studenților – Sala Eduard Caudella (Casa Balș) a Universității Naționale de Artă „George Enescu” – Iași.

Amfiteatrul „Achim Stoia” al Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași:

Joi 16 mai începând cu orele 11:00 – concurs

Vineri 17 mai începând cu orele 10:00 – concurs

Sâmbătă 18 mai începând cu orele 10:00 – concurs

Duminică 19 mai orele 11:00 – Festivitatea de premiere

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*