Feeria Muzicii, concert de excepţie la Opera Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/11/2013

Spectacol de anvergură, miercuri la Iaşi. Pe 13 noiembrie, de la ora 18.30, Sala Mare a Teatrului Naţional îi aşteaptă pe ieşeni la concertul „Feeria Muzicii”. Evenimentul, organizat de Agenţia EvArt şi Opera Naţională Română Iaşi, face parte din cadrul unui proiect artistic în premieră – turneul naţional de concerte al sopranei Irina Iordăchescu şi al basului rus Denis Sedov. În acest periplu liric, soliştii vor fi acompaniaţi de pianistul Ieronim Buga. Invitat în cadrul concertului este tenorul Mario Vasiliu.

rgb(10)Turneu naţional

În perioada 5 – 15 noiembrie, cei doi solişti de operă îşi încântă publicul cu cele mai cunoscute şi mai îndrăgite arii de operă, operetă şi musical. După concertul de deschidere de la Constanţa, vine rândul publicului ieşean să se delecteze cu muzica interpretată de aceştia. Turneul se va încheia cu concertul de la Sibiu din 15 noiembrie. Pentru Iaşi, biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Operei la preţurile de 50 lei loja, 40 lei stal şi 30 lei balcon.

Recunoscuţi internaţional

Cu această ocazie, basul rus Denis Sedov revine în România, după ce în luna aprilie a acestui an a participat în cadrul altui proiect artistic, turneul Corului Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg, desfăşurat la Iaşi, Timişoara şi Brăila. Atunci, Denis Sedov a putut fi ascultat ca solist al acestui prestigios ansamblu coral, abordând un repertoriu de muzică sacră ortodoxă în binecunoscuta tradiţie clasică rusă.

Una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generaţiei sale, Irina Iordăchescu deţine un palmares de premii obţinute la importante Concursuri Naţionale şi Internaţionale, iar în anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România” acordat de Revista VIP.

Printre cele mai importante apariţii ale sopranei se numără debutul internaţional pe scena Teatrului Dante Alighieri în cadrul Festivalului de la Ravenna – Italia, debutul pe scena Teatro alla Scala în 2001 într-un concert vocal-simfonic şi cu o revenire în 2007 în rolul lui Zeyno Kari din opera ‘’Teneke’’ de Fabio Vacchi în premieră mondială. Au urmat numeroase colaborări cu importante opere şi instituţii de artă din Europa şi America – Teatro Massimo “Vincenzo Bellini“ din Catania – (Italia), Festivalul de Operă de la Glyndebourne – (Anglia), Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern‘’ – Carnegie Hall din New York – (SUA), Sala de Concerte “P.I. Ceaikovski“ din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Abay State Opera House din Almaty şi Opera de Stat din Astana (Kazakhstan).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*