“Făt Frumos din lacrimă”, spectacol inedit de operă la Ateneu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/07/2018

Ateneul din Iaşi programează marţi, 3 iulie, de la ora 19.00, spectacolul de operă “Făt Frumos din lacrimă”.

Lucrarea este o operă rock, fiind experimentală din start ca scriitură și prin orchestrația materializată în două mari grupuri orchestrale: orchestra simfonică și secție ritmică (formație rock).

Libretul e o adaptare a basmului lui M. Eminescu – Făt Frumos din lacrimă, transformat într-o legendă medievală, dar cu personaje cu profil psihologic elaborat și modern. Montarea este atipică față de cele tradiționale de operă, cu orchestra în fosă și scena liberă pentru decoruri și personaje bazându-se pe faptul că scenele de luptă dintre personaje, imposibil de materializat veridic pe scenă, sînt transpuse în confruntări între instrumente, realizate în pasaje solistice.

Deci ocazional instrumentele sunt și personaje, ca într-o Lucrare programatică, așa că e nevoie ca grupurile orchestrale să fie prezente pe scenă. Cea mai mare parte a spectacolului e susținută de trupa rock, care este prezentă pe scenă, cântând efectiv. Părțile orchestrei simfonice sunt simulate cu tehnologia instrumentelor virtuale, făcându-se uz de tehnologie pentru a le sincroniza cu interpreții de pe scenă. Procedeul tehnic e folosit rarisim la noi în lumea teatrului muzical, dacă nu în premieră, fiind el în sine un experiment.

Lucrarea are un narator, ca personaj în afara acțiunii, prezentat ca personaj virtual, ca imagine proiectată pe un ecran aflat deasupra sau pe peretele de fundal al scenei. Pe același ecran se proiectează, sincron cu muzica, traducerea în limba română a libretului. Spectacolul are o abordare experimentală și prin efectele sonore care sprijină acțiunea, realizate sincron cu muzica și cu sunet surround autentic, care va conferi spectatorilor o experiență sonoră nemaiîntâlnită nici în instituțiile profesioniste de profil.

Compozitor: DAN SPÎNU

Regia: DAN SPÎNU/COSMINA RUSU

Bilete pe www.ateneuiasi.ro

Vă așteptăm la Ateneu să ne bucurăm împreună de unire prin cultură!

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*