„Fabricat în Republica Moldova” a ajuns la ediția a II-a

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/11/2018

Municipiul Iași găzduiește a doua ediție a expoziției „Fabricat în Republica Moldova”. Evenimentul are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Palas Mall.

Conferința de deschidere s-a desfășurat vineri, 16 noiembrie, la Palatul Roznovanu, ulterior având loc și un Forum Bilateral de Afaceri Moldo-Român, la care au participat agenți economici de pe cele două maluri ale Prutului. Cu acest prilej a fost semnat și un protocol de colaborare între Primăria Municipiului Iași, Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord – Est și Camera de Comerț Bilaterală România – Republica Moldova, având ca scop dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri local, prin implementarea de mecanisme de sprijinire a investitorilor locali, start-up-uri, investitori străini și a tinerilor viitori antreprenori.

„În urmă cu patru ani a luat ființă Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România. Era un moment istoric pentru economia Moldovei. Atunci au fost impuse embargourile între Est și Vest, între Vest și Est, toată lumea era supărată pe toată lumea. Am încercat să intensificăm acele relații economice și să completăm ceea ce se crease. Ulterior, alături de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, am trecut Prutul și, cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași, am reușit să aducem pentru prima dată conceptul «Fabricat în Republica Moldova». Ne aflăm la a patra ediție, la Iași fiind a doua ediție. Evenimentul își dorește să întărească relațiile economice, să demonstreze valoarea și calitatea produselor din Republica Moldova și să găsim acea punte de legătură între mediile de afaceri între cele două țări”, a declarat Constantin Vieru, președinte al Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova – România.

„O Moldovă prosperă este o țară europeană”

Primarul Mihai Chirica a anunțat că dorește permanentizarea și dezvoltarea expoziției.

„Produsele din Moldova sunt de calitate, realizate de oameni care se pricep să le facă și care pun suflet. Având o economie care va prospera, tot mai mulți moldoveni vor rămâne acasă. Din cauza exodului din cele două țări, nu pierdem teritorii, ci națiuni. Este un proces de deznaționalizare a statelor. De aceea, fac un nou apel celor două guverne să se trezească. În caz contrar guvernanții se vor guverna doar pe ei înșiși, își vor da ordine, vor culege taxe de la ei de acasă și vor face economie doar pentru ei. Din relația de prietenie cu Moldova e nevoie să facem o permanență. Frații noștri de peste Prut trebuie să poată vinde produsele în România într-o manieră mult mai eficientă decât până acum. Ministerul Economiei din România trebuie să facă o strategie din promovarea produsului moldovenesc și să ajute la prosperitatea acestei țări pentru că o Moldovă prosperă este o țară europeană, iar o Moldovă săracă este o țară pradă”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

„Un viitor împreună”

Excelența Sa Mihai Gribincea, ambasadorul plenipotențiar al Republicii Moldova în România, a expus pe scurt modul în care au evoluat în ultimii ani relațiile politice și economice dintre cele două țări.

„E foarte important ca ajutorul de care se bucură Moldova să ia o formă de permanență. Produsele moldovenești sunt apreciate de populația României. În urmă cu puțin timp, la Festivalul Vinului de la Snagov au fost 10.800 de participanți, în loc de 5.000 cât se așteptau organizatorii. Despre faptul că avem produse de calitate vorbește și faptul că din februarie vinul de Purcari este listat la Bursa de Valori București. Avem zeci de produse care se vând în marile rețele de magazine. Foarte important este și parteneriatul strategic semnat cu Republica Moldova, o relație excelentă în plan politic. De altfel, săptămâna viitoare la București va avea loc o ședință comună a celor două guverne. Sunt foarte multe activități comune în domeniul economic, cultural și altele. În plus, numai anul trecut am avut peste 100 de înfrățiri. De aceea cred că, așa după cum avem o istorie comună, vorbim aceeași limbă, avem un spațiu cultural comun, vom avea și un viitor împreună”, a afirmat oficialul din Republica Moldova.

Totodată, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a detaliat relațiile comerciale dintre cele două state, punând accentul pe modul în care colaborarea cu municipalitatea ieșeană a inspirat și alte administrații locale să creeze evenimente asemănătoare. Acesta a adăugat că în octombrie 2019 pe pietonalul Ștefan cel Mare va fi organizat un festival al vinului moldovenesc.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*