Expoziţie la Palatul Roznovanu dedicată aniversării a 10 ani de înfrăţire Iaşi – Chişinău

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/01/2018

Primul eveniment istoric al Centenarului are loc la Iaşi, pe 24 ianuarie 2018, când Capitala Moldovei aniversează 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. În această importantă zi pentru istoria poporului român, Iaşul va marca împlinirea a 10 ani de la înfrăţirea cu Municipiul Chişinău, prin care a stabilit o punte de legătură între inimile românilor despărţiţi vremelnic de graniţe artificiale.

Astfel, pe 24 ianuarie, la ora 9.00, la Palatul Roznovanu vor avea loc o Întâlnire aniversară între autoritățile locale din Iași și Chișinău și lansarea Cărții Poștale aniversare „Iași – Chișinău: 10 ani de la înfrățire”. Ieşenii vor putea admira o expoziţie dedicată municipiului frate Chișinău,  un moment cultural menit să aducă cunoștința publicului ieșean, printr-o expoziție de fotografie, imaginea istorică a orașului-frate, astăzi cel mai mare oraş şi centru administrativ, teritorial, economic, ştiinţific şi cultural al Republicii Moldova. La realizarea și promovarea expoziției dedicată sarbatoririi a celor 10 ani de înfrățire au colaborat Cristina Danilov din cadrul departamentului relaţii internaţionale a municipalităţii ieşene şi domnul  Iurie Colesnic, istoriograf și cetățean de onoare al Municipiului Chișinău, care va fi prezent la Iaşi pentru a susţine o prelegere. De asemenea, în cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, va rosti o alocuţiune.

 

Fotografii inedite la Palatul Roznovanu

Scriitorul Iurie Colesniuc este un reputat istoriograf care, nu numai că a completat și îmbogățit enorm cultura literară română cu cele mai valoroase lucrări de cercetare și analiză a fenomenelor istorice, dar a creat și publicat lucrări de mare importanță ce au scos în evidență lucruri complet neștiute, uitate sau interzise pentru poporul român basarabean în anii regimului totalitar. Este vorba de lucrări inedite, cu caracter istoric, ce reprezintă viața unor mari personalități români basarabeni din diverse timpuri, despre perioada de ocupație sovietică, despre localitățile basarabene și românii ce au locuit și locuiesc pe aceste teritorii, și, nemijlocit, despre tot ceea ce ține de ținutul basarabean, cu oamenii și istoria lor.  Domnul Iurie Colesnic este  cunoscut și ca un partizan al păstrării fondului arhitectural al Basarabiei în genere și al Chișinăului.  Cele mai reprezentative lucrări ale lui Iurie Colesnic sunt Basarabia necunoscută ( 10 volume) și Chișinăul nostru necunoscut , lucrări  din care provin fotografiile pentru realizarea acestei expoziții. Domnul Iurie Colesnic a fost distins cu Medalia Sfântul Daniil (2000), este membru – Corespondent al Academiei Internaționale de Cadre UNESCO (Kiev, 2000) și i-a fost decernat titlul Doctor „Honoris Cauza” al Universității Umaniste (Chișinău, 2000). De asemenea, i-a fost oferit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Chișinău în anul 2006.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*