Expoziţie de fotografii ale unor mari scriitori români

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/08/2011

În cadrul proiectului „Gazeta de pe gard. Foaie pentru minte, inimă şi literatură”,  în perioada 25 august  – 11 septembrie 2011, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” invită ieşenii să viziteze expoziţia „Ion Cucu – Cincizeci de ani de literatura II (fotografii cu scriitori români)”

Aceasta este o a doua expozitie din opera celui mai cunoscut fotograf de scriitori din România, pe care instituţia culturală ieşeană o găzduieşte în galeria sa.

Din expoziţie fac parte fotografii ale unor cunoscuţi scriitori români printre care Mircea Sîntimbreanu, Cezar Baltag, Daniel Banulescu, Ioan Es. Pop, Stefan Damian, Marin Preda, Ovid. S. Crohmalniceanu, Romulus Vulpescu, Alexandru Ivasiuc, Serban Cioculescu, Nicolae Manolescu, Nichita Stanescu, Nicolae Velea, Mircea Ivanescu, Eugen Simion, Mircea Horia Simionescu, Andrei Ionescu, Petre Stoica, Corneliu Sturzu, George Balaita, Eugen Jebeleanu, Doina Uricariu, Ioan Alexandru, Dorin Tudoran, Mircea Dinescu, Fanus Neagu, Constantin Abaluta, Marin Mincu, Dan Cristea, Marta Petreu, Gabriela Adamesteanu, Gabriel Liiceanu, Eugen Negrici, Dan C. Mihailescu, Valeriu Cristea, Al. George, Virgil Mazilescu.

“Forta vine din citit. Din carti, din muzica simfonica si din întâlnirile cu scriitorii. De mic mi-a placut sa citesc. Si când îmi leganam fratii în copaie citeam. N-am putut termina medicina din cauza dosarului batrânului si trimiterii lui la Canal. Dar mi-a ramas pasiunea pentru portret. Atunci am înteles ca starea celui de pe masa de operatii tine cumva de fotografie. Poate ca apropierea de scriitori a venit si din faptul ca, fotografiindu-i, retraiam cumva starea doctorului de dinainte de operatie. Lucrurile pot fi rodul întâmplarii, dar nu cred. M-am întâlnit cu scriitorii pentru ca eram bun la fotbal. Jucam în echipa scriitorilor pe fals. De copil organizam meciuri de fotbal între echipe de cartier din Rahova, Ferentari, 13 Septembrie, Antiaeriana. Eram capitan de echipa, mergeam la Venus, îmi placea foarte mult ITA Arad, Dermata Cluj, Carmen-ul si vesnicul CFR Rapid. Lucram în sectia bromograf a Casei Scânteii când Nicolae Velea m-a descoperit. Si-asa am ajuns sa-i cunosc, încet-încet, pe toti: Nichita Stanescu, Baiesu, Paunescu si înca zeci si sute de scriitori pe care i-am fotografiat.” – spune ION CUCU

Ion Cucu s-a nascut în Bucuresti, la 29 august 1937, si are studii de medicina neterminate. În anul 1960 a debutat cu fotoreportaje în cotidianul Scînteia Tineretului, unde a format si a coordonat o echipa de tineri fotoreporteri. În paralel, a colaborat cu Uniunea Scriitorilor din România si cu gazete literare din Bucuresti si din tara.

Din 1975, la revista Luceafarul, a initiat rubrica O istorie a literaturii contemporane vazuta de Ion Cucu, unde a publicat saptamânal, timp de doua decenii, fotografii din viata literara româneasca. Din 1990 este colaborator permanent al revistei România literara. A ilustrat numeroase lucrari de specialitate, dictionare ale scriitorilor români si cele mai importante istorii literare, printre care Dictionarul scriitorilor români (M. Zaciu, M. Papahagi, Al. Sasu), Dictionarul general al literaturii române (coord. Eugen Simion), Istoria literaturii române contemporane, 1941-2000 (Alex Stefanescu), Istoria critica a literaturii române (Nicolae Manolescu).

Expozitii personale: Nichita Stanescu, 60 de ani de la nastere, Ateneul Român, 1993; Poeti contemporani, în cadrul primului Festival de Poezie al Municipiului Bucuresti, la Uniunea Scriitorilor din România, 2000; Clipe de viata, Club “Prometheus”, 2003; Calatoria (7 iunie – 7 noiembrie 2006, Muzeul National al Literaturii Române). În 2006 i-a aparut la editura Charmides volumul I din O istorie literara a privirii, o istorie în imagini a literaturii române postbelice. În mai 2010, Târgul Alternativ de Carte l-a avut invitat de onoare al primei editii. În 2010 a aparut primul volum al trilogiei Cucu – Cum ar ar arata viata fara fotografie? (Casa de pariuri literare).

Galeria „La Gard” este deschisa nonstop,  cu ajutorul a 16 panouri expuse pe gardul Parcului Copou din Iasi. Printr-un concept nonconformist, care-si propune apropierea publicului larg de arta – si invers – „La Gard” este singura galerie din România ce prezinta  în aer liber, permanent, o expozitie de arta plastica.

cînd ne e foame desenează peşte,
cînd vine frigul arestează clima,
opriţi Istoria – cobor la prima
opriţi la staţia Doamne-Fereşte

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*