Expoziția „De la Unirea Principatelor la Marea Unire – Parcurs istoric si cultural” la Muzeul Unirii Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/01/2018

În anul CENTENARULUI Marii Uniri, Asociația DAR DEVELOPMENT, realizează cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale expoziția fotodocumentară: ”De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural”.

Această expoziție se va regăsi și la Iași, la Muzeul Unirii, în 23-24 ianuarie.

„Expoziția va fi prezentată publicului în 24 ianuarie la ora 14:30, reunind documente prin care ne-am propus să arătăm că Unirea din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza de la trecerea căruia în neființă se împlinesc în 2018, 145 de ani, a dat un impuls deosebit societății și culturii românești contribuind la crearea conștiinței naționale care a stat la baza coagulării energiilor necesare înfăptuirii Marii Uniri.”, spun organizatorii expoziției.

Proiectul cuprinde documente, puse la dispoziție de: Arhivele Naționale ale României, partener în proiect, Biblioteca Academiei Române, numeroase instituții culturale din Iași, colecții particulare, mărturii documentare care se referă la perioada 1859-1918.

„Mai mult de jumătate din expoziție este dedicată personalității lui Alexandru Ioan Cuza, plecând de la personalitățile politice cu care acesta s-a înconjurat facem trecerea spre etapa regalității. Noul domn de la 1866 și apoi rege al României Carol I, și soția sa Elisabeta s-au numărat printre principalii patroni ai artelor în timpul îndelungatei lor domnii. Participarea artiștilor plastici și oamenilor de litere la cele două conflagrații – Războiul ruso turc 1877-1878 cunoscut sub numele de Războiul de Independență și Primul Război Mondial au dus la crearea de valoroase opere în același timp mărturii istorice.”, au adăugat reprezentanții Asociației DAR DEVELOPMENT.

Gazda expoziției „De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural” va fi coordonatorul Muzeulul Unirii, dr. Aurica Ichim, evenimentul fiind prezentat de presedintete DAR Association,  Alexandra Brutaru.

Proiect cultural realizat cu finanțarea Ministerului Culturii și Identității Naționale prin programul de finanțarea a Zilei Naționale a Culturii 2018.

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*