Expoziţia de icoane pe sticlă „Bucuria sufletului”, la Ateneu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/02/2015

bucuria sufletului afis micŞcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” în parteneriat cu Ateneul Tătărași organizează expoziţia de icoane pe sticlă „Bucuria sufletului”. Vernisajul va avea loc vineri, 27 februarie 2015, ora 10.00, în sala Galeriile de Artă, etaj 1, Ateneul Tătărași. Prezintă: prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş. Lucrările sunt realizate de copii din Republica Moldova, Ucraina şi România participanţi la Festivalul Internaţional de Cultură şi Civilizaţie Românească „Românaşul”, ediţia a V-a, 2014, Atelierul „Icoane pe sticlă”. Coordonatori: prof. Lilia Cazacu şi prof. Mihai Zaiţ.

Icoana din sufletul copilului!
„Cu o deosebită plăcere, am acceptat invitaţia la Festivalul Internaţional de Cultură şi Civilizaţie ROMÂNAŞUL, ediţia a V-a, organizat de Şcoala B.P.Hașdeu Iaşi, director prof. Ionel Nechifor, de a îndruma copii în cadrul atelierului Icoane pe sticlă. Colaborarea cu domnul prof. Mihai Zaiţ de la această şcoală a fost extrem de interesantă, plăcută şi fructuoasă. Ne-am propus să primim şi să instruim, pe parcursul celor 7 zile, un număr cât mai mare de copii şi mare ne-a fost mirarea, când am constatat că în cortul-atelier locuri nu mai sunt şi doritorii erau prea mulţi! Copiii, cu mare interes, au reuşit să deprindă câteva din tainele picturii ţărăneşti pe sticlă. Erau încântaţi, iar noi mişunam de colo-colo cu tipare, culori şi gânduri pentru ei. Nu a trecut mult timp şi au început să ceară ajutor: Doamna, cum să fac?.., Doamna, aici ce culoare să pun?, un altul plângea supărat iar am greşit pe sticlă….
Credem că aceste ateliere de activităţi extracurriculare, pe lângă valoarea artistică au o valoare de formare, de educare deosebită, vin în întâmpinarea copilului, neconstrângându-l cu note sau calificative, lăsându-l liber şi încurajându-l necondiţionat. Şi se văd rezultatele!
La finalul atelierului, toate lucrările, micile creaţii au fost expuse în cadrul unei expoziţii ad-hoc, în care fiecare participant şi-a văzut munca răsplătită pe deplin, comentată şi admirată.
Aducem sincere mulţumiri organizatorilor acestui Festival pentru invitaţie, pentru efortul depus la organizarea lui, îi dorim mulţi, mulţi ani de existenţă şi participanţi creativi”, a afirmat prof. Lilia Cazacu, coordonator.

„Prin pasiunea, profesionalismul şi responsabilitatea cu care au conlucrat profesorii şi artiştii – şcolari în materializarea evenimentului, s-au depăşit cadrele unui simplu exerciţiu şcolar, ajungându-se la configurarea unui eveniment artistic local lăudabil cu alura profesionistă, în care actul de creaţie apare pregnant în evidenţă, risipind îndoielile privind originalitatea. Elevii artişti şi-au permis libertăţi privind aranjamentul compoziţional, decorativitatea, cromatica vestimentară etc. Expoziţia de iconografie ce ni se propune este mai mult decât un exerciţiu didactic, este un act civic în care conştiinţa artistico-morală, combinată cu o viziune estetico-filosofică conferă maturitate şi prestanţă de ordin profesionist evenimentului”, a spus prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş.

La vernisaj va fi prezentat un moment artistic susţinut de elevii Colegiului Naţional de Artă „O. Băncilă”, Iaşi, prof. Nina Munteanu. Expoziția „Bucuria sufletului” va putea fi admirată până pe 31 martie 2015, iar accesul publicului este gratuit.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*