Evocare: 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/11/2012

Prin tot ce a întreprins ca savant creator de ştiinţă şi şcoală, prof.dr. George Emil Palade (1912 – 2008) şi-a înscris numele în panteonul marilor personalităţi ale biologiei celulare moderne, onorate cu înaltul titlu de laureat al Premiului Nobel

Născut la Iaşi, la 19 noiembrie 1912, a fost descendent al unei vechi familii de intelectuali moldoveni, tatăl Emil Palade, profesor de pedagogie şi psihologie, mama Constanţa Palade, institutoare, iar bunicul Gheorghe Palade, preot în Şendreştii Tutovei.

Şcoala

Cercetările lui George Emil Palade din domeniul biologiei celulare şi descoperirea ribozomilor, denumiţi şi ”corpusculii lui Palade”, i-au adus gloria încununării cu Premiul Nobel pentru Medicină, în 1974

După primele clase primare urmate la Iaşi, la Şcoala primară din strada Lascăr Catargi (1919 – 1922), astăzi {coala ”Mihail Kogălniceanu” (pe frontispiciul căreia se află o plăcuţă pe care scrie că marele cercetător, fost elev aici, s-a născut pe stradela Sărărie), şi-a continuat studiile la Liceul ”B.P. Haşdeu” (”Al. Haşdeu” din acea vreme) din Buzău şi Facultatea de Medicină din Bucureşti unde, în 1940, şi-a susţinut teza de doctorat: ”Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie şi fiziologie comparată”. A lucrat ca asistent şi apoi şef de lucrări la Catedra de Medicină Internă a Facultăţii de Medicină Bucureşti pentru scurtă vreme, deoarece pasiunea faţă de anatomie l-a determinat să se întoarcă la Catedra de Anatomie. Având ca mentori pe profesorii Francisc Rainer şi André Boivin de la disciplinele de Anatomie şi Biochimie ale facultăţii respective, încă din timpul studenţiei a manifestat un interes deosebit pentru ştiinţele biomedicale fundamentale. Din această perioadă datează cercetările sale de anatomie macro şi microscopică asupra particularităţilor structurale ale rinichiului în ciorchine la delfin, ca fenomen de adaptare a mamiferelor la viaţa acvatică, care au constituit de altfel şi subiectul tezei de doctorat.

”Corpusculii lui Palade”

Devenit colaborator apropiat al prof.dr. Gr. T. Popa (tot ieşean), succesorul profesorului Francisc Rainer, acesta îi propune să se specializeze în domeniul microscopiei electronice în SUA şi îl recomandă, în 1946, Institutului Rockefeller din New York. Imediat a început să lucreze mai întâi ca cercetător, apoi ca profesor de Biologie celulară într-un laborator prestigios de histologie. Aici l-a cunoscut pe belgianul Albert Claude, un promotor al microscopiei electronice. |n grupul său mai erau renumiţii profesori dr. George Hageboom şi Walter Schneider, împreună cu care a pus la punct o metodă originală de pregătire a preparatelor, în vederea explorării ţesuturilor cu microscopul electronic. După ani de studiu, a descoperit celula – mecanism de sinteză a proteinelor. Mai exact, a descoperit, graţie microscopiei electronice, ribozomii. Cercetările sale din domeniul biologiei celulare şi descoperirea ribozomilor, denumiţi şi ”corpusculii lui Palade”, îi vor aduce gloria încununării cu Premiul Nobel pentru Medicină, în 1974, pe care îl va împărţi cu profesorii Albert Claude şi Christian De Duve, pentru ”descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”.

Profesor la Yale

În 1961 a fost ales membru al Academiei Naţionale de {tiinţă din SUA. Când a simţit că poate face mai mult decât la Institutul Rockefeller, în 1973 a ales să combine experienţa sa în materie de biologie celulară cu programa şcolilor clasice de medicină, fiind profesor la Universitatea Yale din New Haven, SUA. Aici a fost preocupat de aplicaţiile clinice ale descoperirilor sale din domeniul cercetării fundamentale. |n 1986, preşedintele SUA, Ronald Regan, i-a oferit Medalia Naţională pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei. Din 1990 a fost profesor asociat la Universitatea California din San Diego. A pus la punct şi alte metode de fracţionare şi pregătire a materialelor de investigat prin microscopie electronică, aşa încât a putut să împingă în faţă pragul cunoştinţelor de infrastructură a celulelor. Astfel, el a descris mitocondriile şi ribozomii. De asemenea, a publicat date despre structura reticulului endoplasmatic şi a sinapselor. Este unul dintre fondatorii noii discipline – Biologia celulară.

”M-am născut…”

Un alt domeniu de cercetare, conex, a fost cel al mecanismelor secretorii ale glandelor, lucrând pe celule de pancreas exocrin. A studiat şi structura şi funcţiile capilarelor, precum şi mecanismele permeabilităţii membranelor, ca şi formarea membranelor celulare. |n România a pus bazele Institutului de Biologie şi Patologie Celulară, care funcţionează în cadrul Academiei Române. De-a lungul vieţii a primit numeroase premii şi distincţii. |n 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Colan. La a 90-a aniversare, în 2002, membrului de onoare al Academiei Române (din 3 martie 1975), George Emil Palade, i-a fost dedicată o sesiune specială. O fi fost George Emil Palade un cetăţean american cu vechime de 56 de ani, dar atunci când i s-a înmânat Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, discursul său a început cu: ”M-am născut în noiembrie 1912, în Iaşi, vechea capitală a Moldovei, provincie din Estul României”. Pentru noi, ieşenii, acordarea Premiului Nobel prof.dr. George Emil Palade constituie un prilej de dublă satisfacţie. Premiul conferit reprezintă mai întâi încoronarea activităţii de cercetare a unui român de-al nostru şi, în al doilea rând, laureatul premiului respectiv s-a născut în vechea capitală a Moldovei. |n 1992 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T. Popa” din Iaşi.

A murit în SUA

Aşa cum fusese caracterizat încă din 1966, cu ocazia decernării premiului Albert Lasker, prof.dr. Palade este de fapt unul din primii exploratori ai microcosmosului celular, al cărui cartograf a devenit încă de la începuturile activităţii sale de cercetare. Prin tot ce a întreprins şi realizat ca savant creator de ştiinţă şi şcoală, şi-a înscris numele în panteonul marilor personalităţi ale biologiei celulare moderne, onorate cu înaltul titlu de laureat al Premiului Nobel. După zeci de ani închinaţi ştiinţei, savantul George Emil Palade a trecut în nefiinţă în ziua de 8 octombrie 2008 la San Diego, SUA.

Col.(r) ing. Ioan Timofte

Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Jud. Iaşi

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*