Evenimente la Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/03/2018

Astăzi, 29 martie, la Iași se desfășoară mai multe evenimente sub auspiciile Familiei Regale a României. Astfel, de la ora 11.00 a avut loc expoziția „Misiunea Militară Franceză Berthelot și Familia Regală a României”, la Institutul Francez, filiala Iași, moment urmat de  conferința – dezbatere „Henri Mathias Berthelot la Iași”. Evenimentul este organizat de Fundația ACTUS și Primăria Municipiului Iași, prin Departamentul CENTENAR, fiind parte a proiectului „Henri Mathias Berthelot. Două patrii: Franța și România”.

În anul celebrării Centenarul Marii Uniri de la 1918, Ateneul Iași a pregătit încă un eveniment în acord cu importanța acestui moment istoric: vernisajul expoziției „Iași, oraș regal”. Cu această ocazie, la ora 13.30 va fi inaugurat spațiul nou amenajat în incinta Ateneului, respectiv „Mica Galerie de Artă”.

Evenimentul se va bucura de prezența Alteței sale Regale Maria a României, precum și a Vicepresedintelui Senatului României, Iulia Scântei. Pe 21 martie, Ateneul Iași a primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Pe de altă parte, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași prin Muzeul de Artă anunță deschiderea expoziției de pictură „Iași –Amfiteatrul Unirii” a  artistului Emil Ciocoiu, eveniment cultural de anvergură europeană, dedicat Centenarului „Iași – capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918.

Evenimentul este organizat sub Auspiciile Familiei Regale a României, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar. Vernisajul expoziției „Iași –Amfiteatrul Unirii” are loc astăzi, de la ora 18.00, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului de Artă, în prezența ASR Principesa Maria a României și a pictorului Emil Ciocoiu.

„Expoziția va aduce în atenția publicului, în perioada 29 martie – 29 aprilie 2018, în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Cea mai importantă lucrare care va fi prezentată, în premieră internațională, în cadrul expoziției de la Palatul Culturii din Iași – Muzeul de Artă, a fost realizată anul acesta, an al Centenarului României moderne și este omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918: «Amfiteatrul Unirii», un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză, care a inspirat și titlul evenimentului expozițional.” a precizat curatorul expoziției, senatorul Iulia Scântei.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*