Eveniment de gală la Primărie: Seara Valorilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2012

Seara Valorilor, organizată duminică, 14 octombrie, la Palatul Roznovanu, a adunat sute de oameni. În cadrul acestui eveniment, au fost acordate distincţii celor care s-au remarcat în ultimul an prin performanţele lor, indiferent de domeniul de activitate

La evenimentul desfăşurat în Sala Mare a Primăriei au participat numeroase personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale ieşene, politicieni locali, dar şi primul ministru Victor Ponta. În cadrul galei au fost acordate tradiţionalele distincţii celor care s-au remarcat în ultimul an prin performanţele lor. „«Seara Valorilor» a devenit una dintre cele mai importante sărbători. Doar oamenii mari nu se tem de timp. Vreau să scoatem în evidenţă ceea ce este mai bun din comunitatea ieşeană. De când sunt primar, m-am implicat activ în descoperirea valorilor oraşului. Îmi doresc ca Iaşul să creeze bunăstare pentru întreaga Moldovă“, a subliniat în cuvântul său primarul Gheorghe Nichita.

Cultura, recompensată la Seara Valorilor

Excelenţa în domeniul cultural – artistic a fost recunoscută prin acordarea unei distincţii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, cu ocazia redeschiderii porţilor publicului ieşean. De asemenea, criticul de artă Valentin Ciucă a fost premiat pentru întreaga activitate. Ştefan Oprea, cunoscut critic de film şi teatru, a primit, la rândul său, o distincţie pentru întreaga operă, iar Atena Elena Simionescu, rector al Universităţii de Arte „George Enescu”, a fost laureată pentru activitatea sa artistică şi didactică. În cadrul galei, marele regizor Andrei Şerban a fost premiat pentru promovarea valenţelor culturale ieşene şi colaborarea excepţională cu Opera Naţională Iaşi. Daria Teodora Bahrin, câştigătoare a prestigiosului trofeu Ti Amo 2012, şi Ruxandra Tomulesei, laureată a mai multor festivaluri muzicale internaţionale, au primit Diploma de excelenţă pentru rezultatele în domeniul artistic ale tinerelor speranţe. Premiul Pogor a revenit pictorului Bogdan Bârleanu şi tinerei violoniste Mălina Raluca Ciobanu, recompensându-i astfel pentru întreaga activitate artistică, respectiv pentru performanţa în educaţie şi artă. Premiul pentru Excelenţă în educaţie a revenit Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, la împlinirea a 100 de ani de performanţă academică.

Sportul şi implicarea socială, premiate

Excelenţa în sport a fost recompensată prin distincţiile oferite performerilor ieşeni ai echipei olimpice de scrimă pentru marile performanţe înregistrate la Jocurile Olimpice de la Londra. Astfel, au primit distincţii din partea Primăriei Irina Dorneanu, medaliată cu aur la Europene şi ocupanta unui loc patru la Jocurile Olimpice, Tiberiu Dolniceanu, argint la scrimă la Olimpiada londoneză, Florin Zalomir şi Alexandru Sireteanu, ambii medaliaţi cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra. Grupul Palas, creator al ansamblului urbanistic Palas – inima din inima oraşului, a primit premiul pentru Excelenţa în afaceri, iar diploma de Manager European a revenit lui Ioan Nani, directorului fabricii Antibiotice SA. Implicarea în proiectele comunităţii a fost subliniată prin premierea Fundaţiei Alternative Sociale. Fostul senator Dan Cârlan a fost recompensat cu un premiu pentru realizarea Parteneriatului pentru Bahlui, un exemplu de implicare a autorităţilor şi a comunităţii locale în susţinerea unui proiect major al Iaşului.                   Secţiunea „In memoriam” a prilejuit evocarea unor personalităţi de prim rang ale vieţii culturale şi academice ieşene, dispărute dintre noi în ultimul an: Anton Diaconu, membru al celebrului Cvarte Voces, cetăţean de onoare al oraşului, profesorul universitar doctor Gheorghe Scripcariu, fost rector al UMF, scriitorul şi istoricul Ion Mitican, profesorul universitar Ion Ciupercă şi Vasile Munteanu, fost director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Iaşi. Regizorul ieşean Alex Val Condurache, cunoscut pentru producţiile sale documentare, a fost recompensat cu Premiul Vanda Condurache.

……………….

Noi cetăţeni de onoare

Tot în cadrul Serii Valorilor au primit titlul de Cetăţean de Onoare al Iaşului prof. dr. Vlad Bejan, Alin Moldoveanu, sportivul care a obţinut medalia de aur la tir la Jocurile Olimpice 2012 şi Dan Hăulică. Profesorul Vlad Bejan, în vârstă de 90 de ani, a absolvit Facultarea de Medicină din Iaşi în 1950. Este membru al Academiei Române, autor a numeroase studii şi articole ştiinţifice. A fost unul dintre creatorii Staţiunii Balneare Nicolina.

La rândul său, Alin Moldoveanu a fost medaliat cu aur în cadrul competiţiei de tir de la Olimpiada de la Londra. Cariera sa include titluri de vicecampion mondial şi medaliat european, fiind foarte aproape şi de podiumul Olimpiadei de la Beijing din 2008. Dan Hăulică, născut la Iaşi în 1932, este academician, eseist literar, critic de artă, fost redactor – şef pentru o lungă perioadă de timp a revistei de literatură universală Secolul 20. Din 1990, Dan Hăulică este delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

………………..

Înfrăţire Iaşi – Cernăuţi

Seara Valorilor a prilejuit un moment emoţionant, cel al semnării Acordului de cooperare cu oraşul Cernăuţi. Evenimentul a fost precedat de adoptarea, săptămâna trecută, a unui proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care se consfinţea înfrăţirea oraşelor Iaşi şi Cernăuţi. La semnarea Acordului a participat o însemnată delegaţie din Cernăuţi, condusă de viceprimarul Petru Rotar. Iaşul şi Cernăuţiul au multe legături comune, ambele fiind menţionate în acelaşi privilegiu comercial emis Lvovului de către domnitorul Alexandru cel Bun în anul 1408.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*