EuroDEMOS a lansat proiectul ”Cunoaşterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identităţii europene”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/07/2018

Asociaţia EuroDEMOS a organizat vineri, 20 iulie, conferinţa de presă prilejuită de lansarea publică a proiectului european ”Cunoaşterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identităţii europene”.

Proiectul ”Cunoaşterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identităţii europene” (Knowing the cohesion policy, factor of consolidating the European identity) este implementat de Asociaţia EuroDEMOS în perioada 15 martie 2018 – 15 martie 2019 şi cuprinde activităţi ce vor fi desfăşurate în regiunea de Nord Est a României.

Proiectul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul politicii de coeziune a Uniunii Europene prin mijloace aplicative complementare de promovare ca modalitate de creștere a sentimentului de apartenență al cetățenilor la comunitatea europeană.

Principalele activități ale proiectului sunt axate pe creșterea vizibilității politicii de coeziune a Uniunii Europene. În acest scop, sunt întreprinse consultări civice în Municipiul Iași privind impactul politicii de coeziune a UE în Iași, campanii publice de informare în cafenele publice, prin flashmob, puncte de informare pentru publicul din Regiunea Nord-Est a României, campanie online de conștientizare la nivel național pentru a spori atenția și interesul cetățenilor cu privire la impactul politicilor de coeziune a UE asupra vieții lor, campanii media de promovare la nivel regional a politicilor de coeziune a UE prin intermediul televiziunii, radioului, mijloacelor de informare scrise.

La acestea se adaugă Conferința multiregională “EU RO Governace”, care implică actori ca: reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți mass-media, factori de decizie, reprezentanți ai sectorului  de afaceri, reprezentanți ai sistemului educațional formal, din 5 regiuni din România, într-un spațiu comun de dezbateri și reflecții asupra rolului politicii de coeziune în dezvoltarea comunității, provocări și soluții, recomandări și mijloace durabile de acțiune.

Politica de coeziune oferă investiții în toate regiunile din Uniunea Europeană pentru a sprijini crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în cele 276 de regiuni ale UE. Aceste investiții – care reprezintă o treime din bugetul total al UE – contribuie la realizarea priorităților politice ale UE. Acestea reprezintă dovada cea mai concretă a impactului UE în viața de zi cu zi a milioane de cetățeni.

Cu toate acestea, s-a constatat că cetățenii sunt încă insuficient conștienți de rezultatele politicii de coeziune și de impactul acestora asupra vieții lor. Conform Eurobarometrului, publicat în iunie 2017, se arată că doar 35% dintre cetățeni au cunoștințe despre proiectele finanțate de politica de coeziune a UE în regiunile lor.

Carta Albă prezentată de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la 1 martie 2017, a stabilit căile posibile pentru viitorul Europei și urmărește să genereze o dezbatere largă și deschisă între cetățenii europeni. În acest context, se consideră că este important ca viitoarele decizii privind prioritățile UE să ia în considerare în mod adecvat contribuția politicii de coeziune la realizarea priorităților UE și a potențialului său de a contribui la reconectarea UE cu cetățenii săi.

Comments

comments

Categoria: Societatea civila

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*