Euroart – Sărbătoarea teatrului la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/05/2011

Festivalul de Teatru Euroart se află în plină desfăşurare. Până duminică, 29 mai, ieşenii au la dispoziţie spectacole de excepţie, aduse pe scenă de teatrele din Sf. Gheorghe şi Brăila. Săptămâna se va încheia cu un recital extraordinar Horaţiu Mălăele, unul din cei mai apreciaţi actori ai momentului.

Săptămâna trecuta a fost una dedicată teatrului în municipiul Iaşi. Festivalul Euroart, aflat în plină desfăşurare a atras până acum aproximativ 2500 de ieşeni. Sala  Casei Studenţilor a fost ocupată în totalitate în cele trei spectacole desfăşurate până acum, ceea ce preconizează un succes de public al festivalului şi al spectacolului de teatru în special. Până la sfârşitul săptămânii, publicul ieşean poate participa la prestaţiile actoriceşti ale trupelor din Sf. Gheorghe şi Brăila şi la un tur de forţă, în două spectacole, a celebrului actor Horaţiu Mălăele.

Famous – spectacol stradal de excepţie

Deschiderea festivalului de duminică, 22 mai   a prilejuit un spectacol în aer liber, care a impresionat cei 600 de ieşeni prezenţi pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Trupa Famous a prezentat un spectacol experimental, în care jongleriile cu foc, acrobaţiile, muzica şi dansul s-au transformat în teatru neconvenţional. Spectacolul Regatul a fost de altfel special creat pentru această ediţie a festivalului de către o tânără trupă ieşeană. De aproximativ un an şi jumătate, 20 de tineri studenţi şi elevi au decis să se consacrace spectacolului stradal. Povestea trupei Famous începe însă în septembrie 2006 când tinerii aduc pe scena un autentic dans teatral cu marionete, evoluând mai apoi în spectacole de pantomimă, acrobaţie, jonglerii, magie şi arta manipulării obiectelor cu foc. „Spectacolul Regatul este creat special pentru Festivalul de Teatru EuroArt şi a fost pregătit în doar două luni, cu repetiţii zilnice de coregrafie, mers pe catalige şi monociclu. De 6 ani, lucrăm cu efectele speciale, dar acest spectacol a însemnat o coregrafie deosebită, un spectacol care spune o poveste. Mă bucur că publicul numeros a fost încântat de show-ul nostru şi tocmai asta ne motivează să excelăm în spectacolele pe care le pregătim. Promitem ieşenilor că vor urma şi alte prestaţii, şi mai spectaculoase”, a declarat Cezar Lungu, liderul trupei Famous.

Actori consacraţi şi tineri talentaţi

Spectacolul Sorry a Teatrului Bulandra a adus pe scena ieşeană două mari nume a teatrului românesc: Ion Caramitru şi Mariana Mihuţ. Tragicomedia dramaturgului Aleksandr Galin a prilejuit un duet al talentului celor doi mari actori, finalul stârnind ropote de aplauze celor 600 de spectatori prezenţi. Cea de-a treia zi a Festivalului a adus o trupă tânără de la Teatrul 74 din Târgu Mureş. Abordând o temă delicată, tinerii au adus cu umor, un spectacol deosebit care a impresionat prin replicile savuroase şi simplitatea scenografiei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*