“Emigranţii”, o nouă premieră la Ateneul ieşean

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2017

„Emigranții” este cea mai nouă premieră pe care Ateneul din Iaşi o pregăteşte publicului, o comedie după piesa scrisă de Slavomir Mrozek, în regia lui Cătălin Cucu. Premiera va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, la ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

„Piesa este o lungă conversație între doi oameni diferiți, doi oameni care fac parte din clase sociale diferite. Doi oameni între care există o permanență confruntare cu o tentativă de omucidere și una de sinucidere, ambele eșuând în grotesc.

Toată piesa este un studiu psihologic asupra condiției de exilat.

Într-un subsol obscur, doi colegi de apartament, emigrantul politic „AA” și emigrantul economic „XX” discută între ei. Primul visează la ziua în care va scrie opera vieții sale, în timp ce al doilea agonisește bani, visând ca într-o bună zi se va întoarce în satul natal unde își va construi o casă.

Dialogul lor, la început banal, începe să ia o forma unui duel în care pas cu pas „AA”și „XX” se demască reciproc.

Inteligentul „AA” dezaprobă iluziile naive ale lui „XX” relevându-i prostia. La rândul său, emigrantul „XX” descoperă secretul inteligentului „AA”, ipocrizia și pseudo-intelectualismul care-i mascau singurătatea.

Aceste două personaje par să contrasteze puternic, comunicarea dintre ei pare imposibilă, dar, de fapt unul nu poate exista fără celălalt. Ei sunt întruparea contradicțiilor. Nici unul nu este complet bun sau complet rău.

Împreună ei alcătuiesc tipologiile a mii de emigranți ce se află azi în Europa, emigranți ce devin sclavii propriilor vise”, declară regizorul Cătălin Cucu.

Din distribuţie fac parte Dumitru Florescu – emigrantul economic „XX” şi Codrin Dănilă – emigrantul politic „AA”

Regia este semnată de Cătălin Cucu, scenografia fiind realizată de Viorica Perju și Titus Ivan. Spectacolul beneficiază de coregrafia Cătălinei Negru şi efectele sonore create de Gheorghe Șfaițer.

Biletele la acest spectacol costă 20 de lei/ 15 lei cu reducere şi pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*