Elevii și profesorii anului au fost premiați la Gala Excelenței în Educație

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2017

Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Centrul de Excelență Iași au organizat joi, 7 decembrie, cea de-a VI-a ediție a Galei Excelenței în Educație. Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. În cadrul ceremoniei au fost premiați 226 de profesori îndrumători și 341 de elevi olimpici, atât la concursuri naționale, cât și internaționale. Elevul anului a fost desemnată Mălina Irina Strugaru (clasa a XI-a – Colegiul Național – medalie de argint la Olimpiada Interdisciplinară de Științele Pământului).

„Gala Excelenței în Educație este de șase ani evenimentul de marcă al școlii ieșene întrucât în acest context omagiem și valorizăm înaltele performanțe ale elevilor școlii noastre și, implicit, buna pregătire și performanța profesorilor care îi pregătesc. Anul acesta premiem peste 500 de elevi și profesori. Sunt premii acordate în bani, plachete, distincții, cărți și obiecte electronice. Sunt doar simboluri care confirmă aprecierea noastră, a școlii ieșene, susținută, bineînțeles, și de comunitate, pentru elitele din învățământul preuniversitar ieșean. Avem și două elemente noi. Primul este o secțiune nouă, Secțiunea Premiile partenerilor, în care parteneri academici sau agenți economici premiază elevi cu performanțe deosebite. Al doilea element este faptul că Revista Excelsior este îmbogățită printr-o secvență de abordări teoretice, centrată pe educația de excelență”, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Primăria va continua să susțină Educația

Pentru organizarea acestui eveniment, municipalitatea a alocat 80.000 de lei, suma fiind aprobată în cadrul ședinței Consiliului Local din 31 octombrie. Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a afirmat că municipiul Iași este recunoscător în special elevilor premiați pentru că „au făcut să se vorbească atât de frumos despre oraș”. Edilul a avut un discurs critic la adresa Guvernului, dar a promis că municipalitatea va continua să sprijine educația ieșeană cel puțin la nivelul ultimilor ani.

„Noi, ieșenii, suntem sortiți să vorbim mereu despre sacrificiu. În 1859 Iașul a cedat statutul de capitală. Când România era copleșită de tragedia Primului Război Mondial, în momente de mare sacrificiu, Iașul devenea capitală. Am fost loiali și demni față de țară. Nu am solicitat niciodată nimic. Se pare că va trebui să facem sacrificii în viitor. Trecând în revistă măsurile recente ale Guvernului, mi-am dat seama că Iașul va trebui catalogat, din nou, ca oraș al sacrificiilor. Este pentru prima dată din anul 2000 până în prezent când orașul va avea un buget în descreștere. Ni s-a luat ce ni se cuvine printr-un act nedemn. Cei care l-au făcut au dat dovadă de incompetență, fără să ofere perspectivă de dezvoltare reală acestui oraș. De aceea, în 2018 Iașul va avea un buget al veniturilor proprii mai mic cu aproape 30% față de cât ar fi trebuit. De-a lungul anilor Primăria a crescut investițiile în educație, pentru ca școala ieșeană să rămână un punct de reper la nivel național și internațional. De fiecare dată am făcut-o pentru că trebuie. Anul 2018, anul Centenarului României, anul marii istorii a acestui popor, pornește cu stângul. Totul se realizează astfel din dorința de a dărâma ce s-a clădit. Pentru mine, ca primar, este o motivație în plus să nu sacrific educația ieșeană pentru rușinea celor de la București. Voi avea astfel o motivație în plus ca elevii să aibă cele mai bune condiții pentru a învăța. Poate într-o zi vor înlocui dezonoarea și rușinea celor de astăzi cu onoarea și sacrificiul celor de mâine”, a declarat Mihai Chirica.

 

Premii pentru excelența educațională

Din programul Galei au făcut parte următoarele momente: „Tentația lui Apollo – culoare, sunet, emoția metaforei”; Expoziţie de artă plastică, secvențe muzicale și coregrafice (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iași); „Educaţia excelenţei – actori, profiluri, idealuri”; mesajul inspectorului școlar general, al reprezentanților autorităților locale și al personalităților invitate; „Noblețea unui destin asumat: susținerea performanței în școala ieșeană”; premierea elevilor olimpici şi a profesorilor îndrumători; desemnarea „Elevului anului”; recunoașterea proiectelor educaționale de succes, din tradiția recentă a excelenței ieșene (au fost premiate 6 proiecte educaționale din școlile ieșene); Excelsior – lansarea Revistei olimpicilor ieșeni – numărul VI, decembrie 2017.

De asemenea, un număr semnificativ de premii speciale (tabere, tablete, premii în bani, pachete surpriză) au fost acordate direct de alți parteneri ai evenimentului (ArtEd, British Council, Asociația Română a Profesorilor Francofoni – A.R.P.F., Carrefour Felicia, Fundația PRAIS) într-un moment organizat în premieră în acest an în cadrul Galei. Partenerii evenimentului au fost Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Arte „George Enescu” și Editura POLIROM. Acestora li se adaugă și o serie de importanți sponsori.

Gala Excelenței în Educație, cel mai amplu eveniment educațional derulat anual în Județul Iași, a fost inițiată în 2012, la inițiativa fostului inspector școlar general, prof. dr. Camelia Gavrilă.

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*