Elevii, interesaţi de activităţile municipalităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/11/2017

Primăria Municipiului Iasi a organizat la centrele de cartier din subordine evenimentul “Săptămâna Europeană a Democrației Locale”. Această manifestare  are loc  anual sub egida Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei. Tema principală a ediției din 2017, stabilită la nivel european, este implicarea tinerilor în viața publică, informarea și educarea acestora despre importanța democrației: “Participarea, consultarea și angajamentul cetățenilor pentru o democrație locală înfloritoare”.

Astfel, la centrele de cartier din Nicolina si Alexandru cel Bun au fost invitați elevii claselor  VII-VIII de la  școlile  “Alexandru Vlahuta “,  “Alecu Russo” , “Alexandru cel Bun”. De asemenea, un reprezentant al primăriei a organizat o astfel de întâlnire și la Colegiul Național “Emil Racoviță” cu elevii clasei a VIII A D, coordonați de doamna profesor Ciudin Mirela. În cadrul proiectului, s -a făcut o scurtă prezentare a activității Primăriei Municipiului Iași și a centrelor de cartier, astfel încât elevii de gimaziu să se familiarizeze cu termenii folosiți în administrația publică locală: atribuțiile primarului și ale viceprimarilor, structura Consiliului Local, legea care stă la baza funcționarii aparatului administrativ local – Legea 215/2001, activitățile specifice de la  centrele de cartier, ce este o petiție, modalitatea de adresare către Primăria Municipiului Iași, modul de rezolvare a petițiilor, insistându-se asupra problemelor semnalate de elevi în cartierul în care locuiesc. Aceştia s-au arătat interesati de aspectele care țin de viața de zi cu zi a cetățenilor din cartiere, fiind consemnate propuneri și solicitări interesante, legate fie de aspectele educative: concursuri pentru elevi  pe teme civice organizate de primărie (de tipul “O zi primar”), parteneriat primărie-școli pentru reciclare hârtie, dotarea școlilor cu echipamente moderne, târguri școlare în cartiere, amenajarea de cantine în școli, teatru pentru copii, expoziții de desene, fie de îmbunătățirea aspectului orașului: amenajări de spații pentru parcare, asfaltări de străzi și trotuare, fluidizarea traficului,  strângerea câinilor fără stăpân, montarea de mobilier urban, sancționarea persoanelor care nu respectă normele de curătenie, modernizarea parcurilor și amenajarea unor spatii speciale pentru tineri, mini-patinoare și grădina zoologică.

Proiectul continuă şi în perioada următoare

Elevii școlii  “Alexandru cel Bun” au propus construirea unei săli de sport și a unei cantine pentru școală, amenajarea terenului de sport existent cu gazon sintetic, amenajarea de piste pentru biciliști și skateparkuri în cartierul Alexandru, construirea unui amfiteatru pentru spectacole, îmbunătățirea iluminatului public din zona școlii și a Cinematografului Dacia. În continuare, elevii și profesorii interesați ca orele de cultură civică  să se desfășoare la sediul “primăriilor de cartier” din Alexandru, Păcurari, Tătărași, Nicolina și Frumoasa sunt așteptați la centrele de cartier ale primăriei pentru a organiza astfel de activități pe parcursul întregului an școlar sau în cadrul săptămânii “Școala Altfel”.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*