Elevi de liceu din Iași participă la cea mai mare competiție de robotică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/02/2018

Etapa regională a concursului de robotică „BRD FirstTechChallenge (FTC)”, cu 20 de echipe din nord-estul țării va fi găzduită de FabLab Iași pe 24 februarie, unde co-organizatori sunt „Iris Robotics” și „Iris CNR”.

„FIRST Tech Challenge” este cea mai mare competiție de robotică de anvergură mondială pentru elevi de liceu, în care echipele proiectează, construiesc și programează un robot ce va concura în arenă, îndeplinind o serie de sarcini.

Echipele care concurează la etapa regională găzduită de FabLab Iași vin de la școli din Piatra Neamț, Bacău, Suceava și Iași.

Tot la Fab Lab, primarul Iașului, Mihai Chirica le-a transmis succes echipelor „IRIS Robotics” și „Iris CNR”, care vor reprezenta Iașul și România în perioada 15-17 februarie la evenimentul de robotică educațională #FTC, în Perm, Rusia.

Revenind la calendarul „BRD FirstTechChallenge”, în perioada 23-25 martie are loc confruntarea finală a celor mai bune echipe de liceu din țară, când sunt așteptate să participe: 90 de echipe din 49 de orașe din România, 6 echipe internaționale, 1 200 elevi de liceu, 300 de mentori și 200 de voluntari.

„Vino să îi cunoști pe viitorii lideri din tehnologie și să iei parte la meciurile cu roboții celor mai bune echipe de liceu din România! Provocarea lansată echipelor participante este sa construiască timp de 4 luni un robot funcțional, aplicând principii ale educației STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics. Miza este participarea la campionatul national din Bucuresti, în perioada 23-25 martie 2018 și ulterior la campionatul mondial din SUA, aprilie 2018.”, explică organizatorii competiției.

Programul este adus în Romania cu licența de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structura ONG din domeniul roboticii și educatiei STEM.

BRD FIRST Tech Challenge Romania este organizat de către Asociația „Nație Prin Educație”, în parteneriat cu „McCann Bucharest” și „Momentum Romania”. Ediția de anul trecut a aliniat la start 54 licee, peste 800 de elevi din 33 de orașe din România.

Informații actualizate despre calendarul competițional se găsesc pe site-ul: https://natieprineducatie.ro/

Pe de altă parte, în perioada 15-17 Februarie va avea loc în Rusia etapa internațională a competiţiei First Tech Challenge. Această întrecere constă în crearea unui robot, conform unei teme prestabilite, tema fiind First Relic Recovery. Pe un teren delimitat, se vor duela simultan 4 roboți pentru a obține cât mai multe puncte.

Echipa IRIS CNR, una dintre cele două echipe ale Iașului, este formată din 8 elevi din Iași ce în prezent studiază la Colegiul Național și Colegiul Costache Negruzzi. Trei dintre aceștia vor participa la etapa internațională a concursului din Perm, Rusia fiind însoțiți de mentorul lor care i-a sprijinit pe tot parcursul creării și dezvoltării robotului.

“IRIS CNR a fost creat, inițial ca un grup de liceeni cu pasiuni și dorințe comune. Poate destinul ne-a adus împreună să participăm la cea mai mare competiție de robotică la nivelul liceelor din Romania, mai precis la etapa națională First Tech Challenge. In 2017 la acea etapă a concursului am realizat o performanța ieșită din comun pentru un grup de începători, calificându-ne la etapa europeană.” marturisește Șerban unul dintre participanții de anul trecut la prima etapă a competiției.

Deși echipa IRIS CNR a întâmpinat și dificultăți financiare în anul competițional precedent, acest lucru nu i-a oprit să țintească și mai sus în acest an. Mult mai bine pregătiți și motivați, vor reprezenta cu mândrie orașul Iași la nivel internațional prin competiția First Tech Challenge ce se va desfășura in Perm, Rusia.

“Cei aproape 2000 de km și zecile de ore care ne despart de Perm, orașul în care se va organiza, nu reprezintă un impediment pentru noi, toate acestea reprezentând doar un alt grad pe care îl avem de sărit în cursa noastră catre succes. Ce ne dorim este ca munca noastră asiduă de până acum să dea roade și să ne ajute să ne clasăm pe un loc cat se poate de bun. Având oportunitatea de a ne califica la competiția de cea mai mare anvergură din Statele Unite, motivația noastră este cu atât mai mare. Suntem mereu gata de o nouă provocare, asa încât ne vom concentra toată puterea înspre a performa cât mai bine și a onora orașul Iași la nivel mondial” a declarat David, încrezător că participarea și clasarea echipei IRIS CNR pe un loc fruntaș la competiție va plasa orașul Iași drept centru de dezvoltare a roboticii și va atrage în viitor un număr mai mare de tineri și echipe din regiunea de NE a României la această competiție de mare anvergură internațională.

Mai multe informaţii pot fi obţinute trimiţând un email pe adresa contact@iris-robotics.com

 

Comments

comments

Categoria: IT

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*