Eforturi susţinute pentru deszăpezirea oraşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/01/2017

După ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgentă convocată de către primarul Mihai Chirica seară trecută, direcțiile și societătile comerciale au luat măsuri suplimentare pentru eliminarea sau minimalizarea efectelor negative ale vremii severe din aceste zile. Primarul Mihai Chirica a dispus că toate instituțiile competențe să acționeze cu toate utilajele și resursele umane disponibile și, de asemenea, că acestea să raporteze periodic evoluția lucrărilor.

Utilaj zapada 2

 În această dimineată, între orele 8.00 și 10.00, echipele Citadin SA au încărcat zăpada stransă pe trei trasee, după cum urmează:

1. str. G. Ibrăileanu – intersecție bd. Ștefan cel Mare / str. 14 Decembrie – intersecție bd. Ștefan cel Mare / str. G. Muzicescu – intersecție str. Arcu (1 buldoexcavator, 2 autobasculante, 2 muncitori)

2. Podu Roș – str. Palat – bd.  A. Panu (1 buldoexcavator, 1 autobasculantă, 3 muncitori)

3. str. Rece – str. Sf. Atanasie (1 buldoexcavator, 1 autobasculantă, 2 muncitori)

Zăpada stransă este transportată în zona C. A. Rosetti și în cea a fostului hipodrom din CUG.

În același interval orar, utilajele Citadin SA au intervenit după cum urmează:

– 1 tractor Valtra – cartier Nicolina I și CUG partea dreaptă sens pasaj Nicolina spre capăt CUG

– 1 buldoexcavator cu lamă – cartier Nicolina I și CUG partea stângă sens pasaj Nicolina spre capăt CUG

– 1 tractor Valtra – zona T. Vladimirescu (campus), bd. Mangeron (T.Vladimirescu – Podu Roș)

– 1 tractor Valtra – cartier Alexandru cel Bun și Dacia partea stângă de la Pasaj ACB spre Dacia

– 1 tractor Valtra – cartier Alexandru cel Bun și Dacia partea dreaptă de la Pasaj ACB spre Dacia

– 1 buldoexcavator cu cupă – str. Lucia Sturza Bulandra – INTERVENȚIE dializă + Aleea Strugurilor

– 1 autobaculantă cu material antiderapant – zona str. Garabet Ibrăileanu

– 1 buldoexcavator cu lamă – str. De Nord, Vântu, Micsunelelor

– 1 buldoexcavator cu cupă – cartier Bucium-zona Dealul Bucium

– 1 buldoexcavator cu cupă – cartier Păcurari partea stângă de la intrarea în oraș spre centru

– 1 incărcător frontal – cartier Bularga

– 3 lame mari pentru supralărgiri – bd. Alexandru cel Bun, bd. Dacia / str. Elena Doamna, bd. A.Panu, str. Palat, bd. Independenței / bd. Carol I, Aleea M. Sadoveanu, str. + șos. Păcurari

-1 autobasculantă cu material antiderapant – str. Oțelăriei, stradelă Moara de Vânt, stradelă Soarelui (zona Rediu)

Topitorul de zăpadă al Citadin SA functionează în Baza de producție Sf. Ioan.

În perioadă mentionată, echipele Servicii Publice au acționat pe versant  Aurora, unde au imprăstiat 2 tone de material antiderapant, și pe puntea de la spitalul Arcadia, pasajul Nicolina și pasajul CF Galata, unde au imprăstiat 8 tone de material antiderapant.

În seara zilei de 11 ianuarie 2017, începând cu ora 21.00, primarul Mihai Chirica a convocat o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, la care, pe lângă reprezentanții direcțiilor și societăților comerciale din subordinea municipalității, au participat și reprezentanți ai Poliției Rutiere Iași, SC ApaVital, E.On Gaz și E.On Distribuție.

Dat fiind faptul că nivelul precipitațiilor căzute în municipiul Iași în ziua de 11 ianuarie a depășit nivelul prognozat, precum și faptul că activitatea unităților de învățământ școlar și universitar din oraș nu a fost întrerupt, primarul Mihai Chirica a cerut măsuri suplimentare de intervenție pentru eliminarea sau minimalizarea efectelor negative ale vremii severe din aceste zile. „Condițiile meteorologice sunt mai severe decât au fost prognozate, iar cantitatea de zăpadă căzută în municipiul Iași a fost peste așteptări. De aceea, solicit tuturor instituțiilor competente să se mobilizeze la maxim cel puțin pentru următoarele 48 de ore pentru ca orașul să rămână funcțional”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Reprezentanții Citadin SA au primit, încă o dată, dispoziție să mențină permanența și să intervină cu toate mijloacele umane și auto din dotare pentru a asigura funcționalitatea circulației pe drumurile publice. Din punct de vedere al stocurilor nu sunt probleme, în acest moment societatea dispune de 1800 tone clorură de sodiu cu inhibitori, 43 tone de clorură de calciu, 620 tone de material antiderapant preparat și 3000 tone de nisip.

Edilul-șef a dispus Salubris SA să se concentreze în special pe trotuarele și zonele pietonale din municipiul Iași. Operatorul serviciului de salubritate dispune de stocuri de 38 tone de clorură de sodiu, 30 tone de clorură de calciu și 75 tone de nisip.

Servicii Publice SA a primit dispoziție să intensifice colaborarea cu Citadin SA și Salubris SA în vederea curățării trotuarelor, parcurilor și cimitirelor.

Primarul Mihai Chirica a dispus conducerii TermoService SA să intensifice acțiunile de deszăpezire în zona blocurilor de locuit și să ofere suport logistic pentru asociațiile de proprietari care au obligația de a curăța căile de acces a imobilelor pe care le gestionează.

În privința transportului public, primarul Mihai Chirica a dispus tuturor societăților menționate anterior să deszăpezească în cel mai scurt timp posibil toate refugiile și stațiile de transport public din municipiul Iași. În context, edilul-șef a solicitat reprezentanților Companiei de Transport Public SA ca, pe lângă verificarea permanentă a macazelor și rețelelor electrice, să acorde o atenție sporită și curățeniei și asigurării căldurii în tramvaie și autobuze.

Edilul-șef a reiterat dispoziția dată Poliției Locale și Direcției de Asistență Comunitară de a urmări și lua măsuri urgente în privința persoanelor fără adăpost identificate în municipiul Iași. În prezent, în adăposturile DAC mai sunt cazate în jur de 70 de persoane.

În privința instituțiilor care colaborează cu municipalitatea, primarul Mihai Chirica a solicitat Poliției Rutiere suplimentarea numărului de echipaje aflate la stradă la orele de vârf. De asemenea, edilul-șef a cerut companiilor E.On și ApaVital mai multă operativitate în rezolvarea sesizărilor semnalate. În acest context, primarul a cerut reprezentanților E.On Distribuție să acorde o atenție sporită în privința asigurării funcționalității fără sincope a iluminatului stradal.

„Cer tuturor instituțiilor din subordinea municipalității, precum și celor cu care colaborăm să fie mobilizate 24 de ore din 24 pentru a interveni rapid și eficient în rezolvarea problemelor cauzate de condițiile meteo severe din aceste zile. Fac apel la toți ieșenii să se implice, după posibilitățile fiecăruia, în a depăși această situație dificilă. Cred că, împreună, putem da un exemplu de solidaritate civică și că, în cel mai scurt timp, funcție și de starea vremii, situația din oraș să se îmbunătățească de la zi la zi”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*