Ediţie Centenară a Clubului Junimea – Scriptor, dedicată Centenarului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/03/2018

Clubul de promovare a lecturii, cărţilor şi dialogului „Junimea – Scriptor” îi invită pe ieşeni să fie alături de editura Junimea şi de revista Scriptor la ediţia de joi, 29 martie 2018, care se va desfăşura de la ora 17.00 în sala DIOTIMA a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, Parcul Eminescu, a 100-a din seria întâlnirilor săptămânale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri.

Evenimentul va prilejui lansarea volumului „Henri Berthelot – Jurnal şi corespondenţă (1916 – 1918)”, din cadrul colecţiei „Memoria clepsidrei”. Coordonatorul acestui proiect editorial este Oltiţa Cântec, cea care a şi tradus volumul din limba franceză, cartea beneficiind de ediție, studiu introductiv și indice de Gheorghe I. Florescu. „Jurnalul de față oferă accesul la însemnările zilnice ale lui Berthelot, dintr-o perioadă care a purtat poporul român între agonie și extaz. Notele dedicate de Berthelot României au fost considerate de el însuşi ca reprezentând mai mult decât o datorie de conștiință și nu numai una personală.  Generalul francez a manifestat față de această țară și față de poporul ei o dragoste profundă și cordială. În ultimii ani ai vieții, el s-a referit în mod frecvent la România ca la a doua mea patrie, unde mi-am lăsat o bună parte a inimii. Experiența istorisită în paginile jurnalului a fost atât de importantă pentru el, încât cele din urmă luni pe care le-a trăit s-au constituit într-o adevărată cursă, cu sine și îndeosebi cu timpul ce curgea implacabil, pentru a încheia revizuirea textului în vederea unei eventuale publicări.” Glenn E. TORREY (Profesor emerit, Emporia State University, Bellevue, Washington), 16 decembrie 1996. „Generalul Berthelot a fost, pentru națiunea românească, întruparea însăși a  luptei sale pentru dreptate și, prin credința lui, nezguduită, a devenit ctitor al acestei țări, un ctitor pe care, din generație în generație, îl vor pomeni cu  recunoștință toți cei cari vor trăi între granițele întregite pentru totdeauna ale patriei noastre”. – Nicolae IORGA, 3 februarie 1931.

Semnalul editorial va fi prezentat de Florin Cântec şi completat cu un moment artistic susţinut de Dragoş Maftei, actor al Teatrului “Luceafărul”.

Tot în cadrul acestei ediţii dedicate Centenarului, va fi prezentată colecţia „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”, cuprinzând volume apărute la editurile „Arc” şi „Ştiinţa” din Chişinău: „Poezie. Antologie” de Lucia Țurcanu, „Proză scurtă. Antologie” de Iulian Ciocan, „Roman (volumele 1 și 2). Antologie” de Maria Șleahtiţchi, „Dramaturgie. Antologie” de Irina Nechit, „Eseuri. Critică literară. Antologie” de Adrian Ciubotaru, evenimentul fiind prezentat de Nicolae Leahu, critic literar, Bălți, R. Moldova, Tudorel Urian, critic literar, București, Nicolae Busuioc, scriitor, Iași şi Ioan Holban, critic și istoric literar, Iași.

Amfitrionii acestei ediţii Centenare a Clubului Junimea – Scriptor vor fi Lucian Vasiliu, editura Junimea din Iaşi, şi Gheorghe Prini, editura Ştiinţa din Chişinău, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu.

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*