Dumitru Prunariu va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/10/2017

În urma hotărârii adoptate de consilierii locali în şedinţa din 31 octombrie 2017, Iaşul va avea un nou Cetăţean de Onoare, în persoana celebrului cosmonaut Dumitru Prunariu.

 

Primul român în spaţiul cosmic a fost oaspetele Iaşului chiar în primăvara acestui an, susţinând o conferinţă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Evenimentul a avut loc pe 22 mai 2017, exact când s-au împlinit 36 de ani de când Dumitru Prunariu s-a întors din spaţiu, în 1981, unde a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în timpul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”.

Pe 17 noiembrie, Dumitru Prunariu va fi prezent la Iaşi, când i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, instituţie care, de altfel, a şi făcut propunerea ca marelui cosmonaut român să i se acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii “Politehnica” din Bucureşti în anul 1976 cu specializarea inginerie aeronautică. La vârsta de 28 de ani, a devenit primul şi singurul cosmonaut român, după ce a zburat la bordul Soyuz 40 până la complexul orbital Salyut 6 într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

Este membru de onoare al Academiei Române (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române şi preşedinte al acesteia din 2015. De asemenea, Dumitru Prunariu este Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj- Napoca (2007), al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău (2011) al Universităţii de Vest din Timişoara (2013), al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universităţii Petru Maior din Târgu-Mureş (2017), Honorary Doctor al Colegiului Lindsey Wilson din Columbia, Kentucky, SUA (2014).

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*