Duminică, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, ieşenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/11/2013

Pe 1 decembrie, odată cu sărbătorirea Zilei Naţionale a României, încep, oficial, şi evenimentele din cadrul Sărbătorilor de Iarnă. Şefii Primăriei Iaşi au pregătit pentru 1 decembrie mai multe manifestări în punctele – cheie ale oraşului. Prima parte a zilei va fi dedicată sărbătorii naţionale, pentru ca în partea a doua să se inaugureze iluminatul festiv.

Ora 9.00, în Piaţa Unirii

bun_unire (141)

Astfel, duminică, pe 1 decembrie, ieşenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii începând cu ora 9.00, pentru a serba Ziua Naţională a României. În prima parte, ieşenii pot asista la concertul susţinut de Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Maria Ghinea, Mioara Velicu, Nicolae Hrib şi Zenaida Julea. La ora 10.00 sunt programate manifestările oficiale la care vor lua parte şefii oraşului, ai judeţului, parlamentari: defilarea Gărzii de Onoare, slujba religioasă şi depunerea de coroane. Ulterior, în Piaţa Unirii va avea loc a doua parte a concertului de muzică populară. De la ora 12.00, ieşenii sunt invitaţi să guste din produsele tradiţionale pregătite cu acest prilej. Vor fi 7.500 de porţii de fasole şi cârnaţi, cu vin fiert.

La 17.30, la Primărie

Tot pe 1 decembrie, în cursul serii, vor fi aprinse atât luminile din oraş, cât şi iluminatul festiv din cadrul complexului Palas. Astfel, la ora 17.30, în faţa Primăriei, se vor aprinde toate luminile din oraş, în timp ce în jurul bradului de pe pietonal, spiriduşii şi personajele de basm vor susţine un spectacol de muzică şi dans, împreună cu trupa The Sky şi Adrian Ştefan. Cel mai mare Moş Crăciun din Iaşi, de şase metri înălţime, va fi prezent şi el la deschiderea festivă.

La ora 18.00, spectacolul se mută în atriumul din Palas Mall, unde vor fi aprinse, în prezenţa personajelor de basm, 300.000 de beculeţe. Tot la Palas va fi deschis şi patinoarul din grădină, dar va fi inaugurat şi un trenuleţ special pentru copii.

Ornamente, în premieră

Până pe 1 decembrie se vor termina şi amenajările. Principalul brad, înalt de 18 metri, a fost montat pe pietonal, fiind amplasat între Mitropolie şi Primărie. A fost deja împodobit. “Anul acesta, ieşenii vor beneficia de o mulţime de evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ornamentele şi decorul vor schimba faţa oraşului”, a afirmat Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.

100 de plase luminoase, peste 140 de arbori împodobiţi, 8 figurine 3D, 101 figurine luminoase, 120 de ghirlande, 40 de globuri de mari dimensiuni, un brad de 18 metri pe Ştefan cel Mare, o scenă de 24 de metri pătraţi amplasată în faţa Primăriei sunt o parte din dotările de care ieşenii se vor bucura pe parcursul sărbătorilor.

Târg de Crăciun

Pe pietonal vor fi amplasate şi 40 de căsuţe de lemn. De fapt, în zona cuprinsă între Materna şi Palatul Culturii va fi organizat Târgul de Crăciun. “În acest an, punctul cheie al sărbătorilor de iarnă va fi esplanada Ştefan cel Mare, între Primărie şi Mitropolie, acolo unde a fost montat şi pomul de iarnă. Tot aici îi chemăm şi pe cei care doresc să îşi facă evenimentele cu şcolile, cu Palatul Copiilor şi alte instituţii, pentru că vom pune la dispoziţie şi o scenă”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Şi în cartiere

Montarea decoraţiunilor continuă zilele acestea în mai multe zone din oraş: Alexandru cel Bun – Piaţa Voievozilor, Păcurari – Mimoza, Nicolina – Parc Nicolina, Tătăraşi – Esplanada Oancea. În aceste cartiere, Primăria a planificat organizarea unor evenimente speciale.

Ce se mai întâmplă în decembrie:

  • Pe 8 decembrie, la ora 18.00, la Palas, se va încerca doborârea unui record mondial: 1.000 de spiriduşi se vor regăsi în atrium, unde vor dansa sincron. Evenimentul va fi prezentat de Daniel Buzdugan şi Mihai Morar şi va fi urmat de un concert Andreea Bănică.
  • Pe 14 decembrie, de la ora 10.00, are loc Festivalul Folcloric “Datini şi Obiceiuri de Iarnă”. Festivalul va începe cu parada ansamblurilor populare pe traseul Palatul Culturii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Casa Studenţilor.
  • Duminică, 15 decembrie, de la ora 17.00, ieşenii sunt invitaţi să urmărească proiecţiile 3D de pe Palatul Culturii. Sub denumirea “Poveste de iarnă”, proiecţia 3D cu durata de 8 minute va rula din oră în oră pe partea sudică a Palatului Culturii.
  • Între 17 şi 22 decembrie, Caravana lui Moş Crăciun va fi prezentă în cartierele Iaşului. Vor avea loc spectacole de animaţie care se vor încheia cu un foc de artificii de cinci minute în fiecare cartier.
  • Şi tramvaiul de epocă al RATP va fi echipat corespunzător. Acesta va circula, împodobit de sărbători, începând cu data de 15 decembrie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*