Dimitrie Greceanu, un primar cu destin tragic

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/09/2011

Urmaş al unei familii boiereşti, Dimitrie Greceanu întrupa „frumoase calităţi sufleteşti cari odinioară făceau fala neamului moldovenesc”, cum îl caracteriza Ioan Dafin în cartea sa „Figuri ieşene” (1928). Dimitrie Greceanu, cel numit de acelaşi Ioan Dafin „castelan din alte timpuri”, a fost magistrat şi om politic conservator, apropiat lui Take Ionescu şi lui Lascăr Catargiu. Primariatul său s-a desfăşurat în perioada 6 ianuarie 1911 – 30 aprilie 1912.

Asasinat în Parlamentul României

În timpul scurt al primariatului său a fost împlinit visul câtorva primari care i-au precedat: au fost terminate lucrările de aducţiune a apei de la Timişeşti.

Primăria cumpără casa lui Mihail Kogălniceanu de pe strada cu acelaşi nume. În prezenţa principilor Ferdinand şi Carol a fost inaugurată statuia lui Mihail Kogălniceanu, realizată de Rafaello Romanelli şi amplasată în faţa Universităţii. Dimitrie Greceanu a fost membru al Partidului Conservator. A îndeplinit funcţia de ministru al justiţiei în perioadele 15 iunie 1906 – 12 martie 1907 şi 27 august 1920 – 1 ianuarie 1921, apoi pe cea de ministru al lucrărilor publice în perioadele 11 decembrie 1916 – 28 ianuarie 1918 şi 13 iunie – 16 noiembrie 1920. Dimitrie Greceanu a murit la spital în urma exploziei unei bombe artizanale plasate la 8 decembrie 1920, în Senatul României de către anarhistul Max Goldstein şi de complicii acestuia, Saul Osias şi Leon Liechtblau. Ca urmare a atentatului, au mai murit episcopul greco-catolic de Oradea Mare, Demetriu Radu şi senatorul Spirea Gheorghiu (decedat la spital), iar preşedintele Senatului, Constantin Coandă a fost rănit.

Cine l-a ucis pe Greceanu

Max Goldstein (1898–1924) a fost un militant comunist şi anarhist român de origine evreiască care a comis acte de terorism în numele ideologiei stângii radicale. În noiembrie 1920, Goldstein încearcă să-l asasineze pe Constantin Argetoianu, ministru al afacerilor interne, cel mai înverşunat politician anticomunist din acea perioadă. Tentativa a eşuat, din cauză că bomba plasată sub vagonul ministerial în care se Argetoianu a distrus numai jumătatea neocupată de călători. Goldstein era şeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comunişti. Atentatul în care şi-a pierdut viaţa Dimitrie Greceanu a dus la condamnarea comuniştilor în Procesul din Dealul Spirii şi la interzicerea Partidului Comunist. Max Goldstein a murit în 1924 de pneumonie în închisoarea Doftana.

Comments

comments

Categoria: iasul istoric

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*