Dezbateri privind bugetul Municipiului Iași pe acest an

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/03/2017

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 10 martie, și sâmbătă, 11 martie, Primăria a organizat două dezbateri cu cetățenii despre proiectul bugetulului Municipiului Iași pe anul 2017. La ședințele publice au participat, din partea municipalității, primarul Mihai Chirica și alți reprezentanți ai executivului Primăriei și ai direcțiilor subordonate, precum și reprezentanți ai Companiei de Transport Public (CTP) SA, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA.

Discuțiile au durat câte aproape trei ore, iar peste 50 de propuneri vizând bugetul local sau diverse probleme punctuale au fost adunate de la ieșenii prezenți la dezbateri. În urma discuțiilor au reieșit o serie de propuneri de amendare a proiectului de buget pe anul în curs, dar și al anilor următori, precum și o serie de probleme punctuale care pot și vor fi rezolvate relativ rapid de direcțiile și societățile comerciale ale municipalității.

Infrastructura, în centrul preocupărilor

Astfel, în ceea ce privește infrastructura rutieră a fost relevată necesitatea modernizării mai multor artere rutiere. Printre acestea se numără străzile Lotrului, Crișului, Vămășoaia, Trei Fântâni, Decebal, Viticultori, Cazărmilor, Olteniei, Banat, Drobeta, Ștefan Procopiu și Alexandru Cernat. Majoritatea străzilor erau sau vor fi incluse în programul multianual de modernizare a infrastructurii al Primăriei, singura excepție fiind strada Trei Fântâni, care face parte din proiectul de extindere a șoselei ocolitoare a Municipiului Iași – Varianta Sud, fiind inclusă în programul de investiții pe acest an al Ministerului Transporturilor. Reabilitarea străzilor din zona Aleea Copou – strada Titu Maiorescu a fost o altă solicitare preluată de SC Citadin SA. Ieșenii au mai solicitat modernizarea zonei Țicău, răspunsul oferit de reprezentanții municipalității fiind că în prezent se elaborează un studiu de fezabilitate privind consolidarea versantului din acea zonă. Tot la capitolul infrastructură rutieră, ieșenii au solicitat amenajarea căii de acces spre Aeroport, acest proiect urmând a fi realizat alături de Consiliul Județean.

Totodată, în urma unor sesizări emise în cadrul dezbaterii, executivul Primăriei a luat act de necesitatea proiectării și execuției lucrărilor de refacere a trotuarelor din zona străzilor Decebal și Theodor Văscăuțeanu, precum și din zonele Teatrului Luceafărul și sediului Poliției Municipiului Iași și din cartierul Mircea cel Bătrân. Ieșenii prezenți la dezbateri au putut afla și pe această cale că în proiectul bugetului local pe acest an este prevăzută o sumă de 6,7 milioane lei pentru modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale pe o suprafață totală de 60.000 de metri pătrați, programul de lucrări pe următorii trei ani vizând o suprafață totală de 200.000 de metri pătrați.

Parcări și parcuri

Pe de altă parte, Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat și Citadin SA se vor ocupa de amenajarea de parcări, zonele propuse de ieșeni fiind Mircea cel Bătrân, Tătărași și fostul bazar. De asmenea, SC Servicii Publice SA va căuta soluții pentru amenajarea de parcuri de recreere în zona Mircea cel Bătrân și în cea a blocurilor A4-A5 (Copou), precum și în cartierul Aviației.

Persoanele care au participat la cele două dezbateri au propus și modernizarea stadionului Tineretului. Primarul Mihai Chirica a reamintit faptul că stadionul face obiectul unui protocol între Primărie și Federația Română de Fotbal, iar în proiectul bugetului pe anul în curs este prevăzută suma de 675.000 lei pentru modernizarea acestuia. De asemenea, edilul-șef a subliniat că municipalitatea caută surse de finanțare pentru construirea unei Săli Polivalente de nivel european, proiectul fiind deja înaintat și Companiei Naționale de Investiții.

În privința transportului public, relungirea traseului 19 (autobuz) până la Parcul Tehnopolis a fost una din problemele preluate de către reprezentanții CTP SA. Autoritățile locale vor căuta o soluție și pentru montarea unor rampe care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități în mijloacele de transport, cât și în instituțiile publice.

Pentru extinderea rețelei electrice din zona străzii Valea Adâncă, municipalitatea urmează a realiza un proiect tehnic.

Locuințe sociale și centre pentru seniori

Inclusiv la solicitarea ieșenilor, Primăria are în vedere reabilitarea locuințelor naționalizate din strada Cuza Vodă, acest lucru urmând a fi realizat după mutarea actualilor chiriași. În ceea ce privește construirea de locuințe sociale, aspect solicitat de unii dintre ieșenii prezenți la dezbateri, în proiectul de buget pe acest an este inclusă suma de 9 milioane de lei pentru construirea a două tronsoane de bloc de locuințe sociale în zona Grădinari.

Amenajarea mai multor centre pentru pensionari (de exemplu, la PT16 CUG și Șoseaua Nicolina) este în atenția Direcției de Asistență Comunitară. O problemă, care a fost preluată de către Direcția Tehnică a Primăriei este cea a Școlii „B. P. Hașdeu”, în acest caz solicitându-se amenajarea unui amfiteatru, renovarea corpului D – grădiniță și amenajarea unei căi de acces.

Alte probleme semnalate de ieșeni se referă la refacerea canalizării din zona Podu de Piatră – Cantemir, refacerea iluminatului public de pe strada Mușatini, modernizarea liniilor de tramvai din zona Tătărași – Bucșinescu, ridicarea câinilor fără stăpân, construirea de creșe în zona CUG, amenajarea de spații verzi, realizarea unei platforme online pentru implicare civică, valorificarea tezaurului Culturii Cucuteni și susținerea producătorilor autohtoni.

Seria dezbaterilor publice continuă

În prima etapă primă etapă de consultare publică a bugetului municipiului Iași pe acest an, etapă prealabilă lansării proiectului propriu-zis, au fost centralizate aproape 2.000 de propuneri de la ieșeni. Proiectul bugetului fiind deja publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi, la Palatul Roznovanu vor mai fi organizate încă două şedinţe de dezbatere publică în zilele de vineri, 17 martie, de la ora 16.00, şi sâmbătă, 18 martie, de la ora 12.00.

De asemenea, și oamenii de afaceri vor avea prilejul de a dezbate bugetul local cu autorităţile municipale, la şedinţa Consiliului Economic Consultativ, organizată joi, 16 martie, la ora 14.00, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie. Tot în vederea dezbaterii proiectului bugetului, primarul Mihai Chirica intenționează să aibă o întâlnire și cu reprezentanții universităților ieșene marți, 21 martie.

Perioada 18 – 23 martie este rezervată primirii contestaţiilor și altor sugestii de la cetăţeni. Pe 23 martie proiectul bugetului va fi transmis consilierilor locali, urmând ca în prima săptămână a lunii aprilie să aibă loc şedinţa Consiliului Local pentru aprobarea bugetului.

Proiectul bugetului Municipiului Iași pe acest an poate fi consultat la Centrul de Informații pentru Cetățeni și la centrele de cartier, pe site-ul Primăriei: www.primaria-iasi.ro pe pagina de Facebook a municipalității: www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi.

Comments

comments

Categoria: economie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*