Dezbaterea bugetului local: fonduri pentru proiectele și problemele unităților de învățământ

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/12/2018

Luni, 10 decembrie, primarul Mihai Chirica a avut o întâlnire cu directorii unităților de învățământ preuniversitar de stat și privat din oraș în vederea identificării proiectelor și problemelor și a asigurării fondurilor care să fie cuprinse în bugetul local al Municipiului Iași de anul viitor.

Edilul a făcut o trecere în revistă a investițiilor pe care municipalitatea ieșeană le-a realizat în unitățile de învățământ preșcolar și școlar, dar a lansat și câteva propuneri.

„A fost un an cu câteva rezultate relevante pentru Educația ieșeană. Pe de o parte, am preluat și finalizat obiective de investiții începute chiar și cu zece ani în urmă, exemple în acest fiind Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 și Școala «Mihail Kogălniceanu». De asemenea, împreună cu reprezentanții Liceului Pedagogic «Vasile Lupu» am reușit să finalizăm proiectul tehnic de consolidare a clădirii și intenționăm să obținem finanțare la Banca Europeană de Investiții. La Școala «Miron Costin» se lucrează la extinderea corpului de școală destinat învățământului primar. Pentru Colegiul «Gheorghe Asachi» am depus spre finanțare europeană finalizarea unor investiții în ateliere școlare și în câteva laboratoare. Pentru alte școli, în anul 2018 a fost vorba de anumite intervenții la fațade, reabilitări termice sau grupuri sanitare.

Un alt obiectiv important pe care mi l-am asumat în acest mandat este restartarea activității sportive în rândul generațiilor tinere. Primul pas este modernizarea terenurilor de sport din unitățile de învățământ. Anul acesta s-au realizat trei terenuri de sport la Colegiul «Mihai Eminescu», Școala «Alexandru cel Bun» din Dacia și Liceul «Dimitrie Cantemir». De menționat ar mai fi că sala de sport a Liceului de Turism «Virgil Madgearu» o vom inaugura în primăvara anului viitor. Școala Gimnazială «Ion Creangă» și Liceul «Vasile Alecsandri» au nevoie de asemenea de o sală de sport, în privința primei unități de învățământ urmând a demara lucrările în câteva săptămâni.

În atenția noastră rămâne și învățământul preșcolar. Lucrări în derulare sunt la două grădinițe noi, anume la grădinița de lângă Școala «Veronica Micle» din Bucium, unde vor fi 150 de locuri, respectiv la o nouă grădiniță în Dacia, unde vor fi 250 de locuri. Lista este completată de Grădinița nr. 13 din cartierul Tătărași, pe amplasamentul fostei Clinici de Dermotologie din Ciurchi, și de grădinița Școlii «Nicolae Iorga», situată pe spațiul fostului magazin Mocheta. De asemenea, am luat în calcul posibilitatea achiziționării corpului de clădire unde funcționează Grădinița Moțoc, drept pentru care am inițial deja negocierile cu proprietarii acelui imobil”,  a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul lor, directorii de grădinițe, școli și licee au adus în atenția primarului anumite necesități cum ar fi: transformarea unor grupe de grădiniță cu program normal în cele cu program prelungit, modernizarea terenurilor și sălilor de sport, modernizarea cantinelor școlare și a căminelor, diverse reparații etc.

În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a sugerat directorilor unităților de învățământ să gestioneze administrarea căminelor în avantajul elevilor și să monitorizeze consumul de utilități pentru evitarea risipei de resurse electrice și termice.

Amintim faptul că, tot de luni, 10 decembrie, municipalitatea ieşeană a demarat o amplă consultare publică privind elaborarea bugetului local pe anul 2019, prima etapă fiind  împărţirea a 5.000 de chestionare la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la cele cinci centre de cartier.

 

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*