Dezbatere pe proiecte europene la Tehnopolis

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/07/2010

Vineri, 25 iunie 2010, la Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Tehnopolis a avut loc o dezbatere pe subiectul finanţărilor europene. Sub egida „Iaşul între finanţări europene şi perspective”, Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean îşi propun să informeze comunitatea locală despre proiectele cu finanţare europeană aflate în implementare şi despre planurile de dezvoltare ale Iaşului şi ale regiunii. „Fondurile europene reprezintă în acest an de criză una dintre soluţiile de redresare economică. Autorităţile locale, companiile private şi organizaţiile neguvernamentale sunt direct interesate în atragerea cât mai multor finanţări nerambursabile. De cele mai multe ori, însă, nu există o corelare a acţiunilor tuturor celor implicaţi, astfel încât comunitatea locală în ansamblu să beneficieze de avantajele atragerii fondurilor europene”, a spus viceprimarul Romeo Olteanu în cadrul dezbaterii.

Reprezentanţii municipalităţii au fost primii care au prezentat proiectele cu finanţare europeană, dar şi problemele cu care se confruntă.

“Avem 22 de proiecte pe care le-am  prezentat în cadrul acestui seminar în valoare de peste 150 de milioane de Euro. 11 dintre ele sunt in curs de implementare, precum zona de agrement Ciric, cel mai important din cele prezentate sau proiectul Archimedes, cel referitor la un transport public urban sigur şi eficient. Problemele cu care ne confruntăm ţin mai mult de permanentele contestaţii pe care le avem la licitaţii şi de asemenea, o altă mare problemă rezidă din perioada mare de evaluare care se întâmplă la nivelul ministerului dezvoltării”, a declarat Cosmin Coman, directorul Direcţiei de Stategii din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi.

Tehnopolis se doreşte un sprijin pentru mediul de afaceri

După dezbatere, participanţii la dezbatere au vizitat facilităţile pe care le poate oferi Parcul Stiintific şi Tehnologic Tehnopolis. Parcul Tehnologic Tehnopolis pune la dispoziţie o suprafaţă de 4000 mp special construiţi pentru birouri şi producţie. Suprafaţa totală a parcului este de 5 hectare.

Tehnopolis s-a constituit în scopul utilizării rezultatelor activităţii de cercetare, aplicării tehnologiilor avansate din economie şi creşterea participării instituţiilor de învăţământ superior la procesul de dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie. Accesul companiilor în parc se face pe baza analizei unui plan de afaceri şi nu prin licitaţie. Dintre “locatarii” actuali ai Tehnopolis Iaşi merită să amintim S. C. Kober, S. C. Roton, S.C. NESS România.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*