Dezbatere la Palatul Roznovanu. Focus pe industriile creative

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/03/2014

Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează joi, 13 martie, începând cu ora 11.00, evenimentul „Ideator Iaşi 2021“ la care participă principalii actori din sectorul cultural şi creativ din Iaşi. Aceştia vor purta un dialog despre rolul industriilor creative în dezvoltarea comunităţii. Punctul central al dezbaterii va fi susţinut de Valentina Montalto, consilier pentru afaceri europene şi cercetător în cadrul firmei de consultanţă KEA European Affairs. Întâlnirea, care are loc la Primăria Iaşi, face parte din etapele de pregătire a programului cultural pentru 2021, precum şi din strategia culturală a oraşului. KEA este una dintre cele mai importante firme de consultanţă din lume în privinţa strategiilor şi politicilor publice în domeniul culturii şi al industriilor creative.

macheta curierul

Primele acţiuni concrete
Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană a fost înfiinţată anul trecut de municipalitate cu scopul de a pregăti candidatura Iaşului pentru competiţia europeană. Până în prezent, 11 localităţi din România (Alba Iulia, Arad, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Sfântu Gheorghe şi Timişoara) s-au lansat în lupta pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021.

În ceea ce priveşte Iaşul, primii paşi au fost făcuţi: se lucrează la site-ul oficial Iaşi – Capitală Culturală Europeană, au fost distribuite pliante prin oraş cu informaţii despre candidatura municipiului, au fost instalate panouri cu mesajul «Istoria ne recomandă, viitorul ne aparţine». “Mai putem menţiona campania de teasing pentru susţinerea proiectului, popularizarea şi înţelegerea lui. În primă fază este o campanie outdoor. Site-ul este în probe tehnice şi va fi gata în perioada imediat următoare“, a declarat Daniela Cujbă, directorul executiv al fundaţiei.

Prima dată în 1985
Capitala europeană a culturii este un titlu conferit de Uniunea Europeana unuia sau mai multor oraşe pentru un an şi este una dintre cele mai cunoscute iniţiative ale UE. Oraşul desemnat Capitală Culturală Europeană organizează timp de un an o serie de evenimente culturale cu o puternică dimensiune europeană care subliniază bogăţia, diversitatea şi trăsăturile caracteristice comune ale culturilor europene.
Programul Capitală Culturală Europeană a început în anul 1985 (la iniţiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al Culturii), iar până în prezent 48 de oraşe au primit această distincţie. În România, Sibiu a câştigat în 2007 titulatura de Capitală Culturală Europeană, eveniment ce a triplat numărul de turişti şi a contribuit la dublarea bugetului local general în doar doi ani.

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*