Descoperire arheologică importantă la Mănăstirea Frumoasa

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/08/2018

Un tezaur monetar a fost descoperit recent de arheologii Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași în șantierul deschis al proiectului „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”. În luna mai primarul Mihai Chirica a semnat ordinul de începere a lucrărilor, data limită de implementare a proiectului fiind 22 august 2021.

„În cadrul cercetărilor arheologice preventive realizate la restaurarea Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de importanță națională, în data de 7 august 2018 a fost descoperit într-un mormânt parțial deranjat un tezaur compus din 14 monede din aur. Acestea sunt bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria și Transilvania, având o greutate totală de 50 de grame de aur”, a declarat arheologul expert dr. Mădălin-Cornel Văleanu, responsabilul științific de șantier desemnat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

„Sigur, aceste bunuri vor intra în proprietatea statului român, dar noi vom face demersuri ca acestea să rămână ca elemente de expunere la Muzeul Municipal sau Muzeul Mitropoliei sau Palatul Culturii, să facă astfel parte din patrimoniul local şi să ne bucure pe perioada vremurilor care vor veni. Vreau să-i felicit pe arheologii din zonă care au arătat astfel că descărcarea arheologică poate avea o valenţă istorică deosebită. În ceea ce priveşte Mănăstirea Frumoasa, în prezent se lucrează la partea de infrastructură în vederea consolidării, pe care sperăm să o încheiem la sfârşitul acestei veri, urmând să mergem apoi mai departe, pe verticală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” este finanțat cu fonduri nerambursabile prin Axa prioritară 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiție 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural” din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a lucrărilor este de 21.001.296,30 lei, din care 20.529.907,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Proiectul a început pe 23 septembrie 2017 și este programat să se finalizeze pe 22 august 2021.

 

 

Comments

comments

Categoria: iasul istoric

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*