Demersuri pentru repartizarea corectă a cheltuielilor la întreţinere

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/09/2013

Primăria pregăteşte un set de măsuri care să preîntâmpine deficienţele în activitatea asociaţiilor de proprietari. Pe parcursul ultimelor luni au fost organizate întâlniri între Primărie, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi (ANRSC), asociaţiile de proprietari, firmele de repartizări ale costurilor cu termoficarea, societăţile de administrare a blocurilor şi Dalkia Termo. Ultima dintre ele a avut loc miercuri în Sala Mare a Primăriei. Disfuncţionalităţile constatate în ultimii ani în activitatea de gestiune a asociaţiilor de proprietari au fost analizate în cadrul întâlnirilor şi au fost creionate soluţiile pentru remedierea lor. Pregătirea sezonului de iarnă 2013 – 2014 a impus aplicarea măsurilor pentru remedierea problemelor, una din cele mai grave deficienţe fiind repartizarea incorectă a costurilor cu încălzirea în cadrul blocurilor.

intalnire Dalkia_Primarie (4)_site

Disfuncţionalităţi

Administratorii asociaţiilor de proprietari şi firmele de repartitoare funcţionează  deficitar în multe cazuri. Pe de o parte, administratorii efectuează doar împărţirea costurilor de la furnizorii de utilităţi, fără a se implica în problemele asociaţiei, pe de alta, firmele de repartitoare fac calcule fără a respecta legislaţia în vigoare. În multe cazuri s-a constatat că citirile repartitoarelor nu se fac lunar în teren, ci locatarii transmit, fără verificări, propriile citiri. Această situaţie duce de cele mai multe ori la diferenţe foarte mari între facturile pe apartamente.

Soluţii

Împreună cu ANRSC, Primăria este interesată să rezolve problemele apărute în cadrul condominiilor. Implicarea este concretizată printr-o serie de măsuri menite să reducă disfuncţionalităţile. Astfel, Primăria pregăteşte un regulament de funcţionare şi organizare a asociaţiilor de proprietari, ce urmează să fie definitivat până pe 30 octombrie, dată la care va fi supus dezbaterii publice. Consiliul Local urmează să aprobe acest regulement care, având în vedere situaţiile înregistrate până acum, doreşte să reaşeze pe baze corecte cadrul de funcţionare în interesul cetăţenilor. De asemenea, va fi elaborat şi editat un Ghid al administratorului de asociaţie şi un manual al locatarului, care să explice clar drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi din relaţia locatar – administrator – furnizor de utilităţi. „Interesul nostru este ca administrarea condominiilor să fie transparentă şi în interesul locatarilor. Împreună cu ANRSC vom face demersuri pentru retragerea licenţelor firmelor de repartitoare unde se constată deficienţe”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

………………….

Au sosit primele vagoane cu cărbune

Reprezentanţii Dalkia Termo Iaşi au anunţat că au sosit primele vagoane cu cărbune necesar sezonului de încălzire 2013 – 2014.

carbune holboca 2

Ritm de livrare

Astfel, luni 16 septembrie, a ajuns la CET Holboca primul transport. Ritmul de livrare, comunicat de companie, va fi de aproximativ 9.250 tone pe săptămână (5 navete x 1.850 tone), adică 40.000 tone pe lună. Cantitatea contractată este de 120.000 de tone, care se adaugă la cele peste 35.000 de tone rămase în stoc de anul trecut.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*