Delegație a Municipiului Iași la prima Conferință a Primarilor Capitalelor Europene ale Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/11/2018

În perioada 5 – 7 noiembrie, la invitația primarului Florenței, Dario Nardella o delegație a Primăriei Municipiului Iași a participat la lucrările primei Conferințe a Primarilor Capitalelor Europene ale Culturii, urmate de cea de a IV-a ediție a Summit-ului Internațional al Primarilor, „Unity in Diversity”. La manifestările care s-au desfășurat în Salone dei Cinquecento al Palazzo Vecchio, muzeu și sediu al municipalității florentine, Primăria Municipiului Iași a fost reprezentată de prof.univ.dr. Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al municipalității ieșene, și de dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal.

Prima Conferință a Primarilor Capitalelor Europene ale Culturii a fost structurată în două sesiuni plenare și în trei workshopuri desfășurate simultan. Tematicile sesiunilor plenare au vizat „Politicile pe termen lung în domeniul cultural, orientate spre dezvoltarea, protejarea și promovarea patrimoniului, a identităților culturale și urbane prin adaptare la globalizare” și, respectiv, „Rolul artelor, culturii și politicilor culturale în promovarea integrării, valorilor și identității europene”. În cadrul acestora, alături de primarul Florenței, Dario Nardella, au susținut prelegeri Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Petra Kammerevert, președintele Comitetului pentru Cultură și Educație al Parlamentului European, Paola Leoncini Bartoli, director de Politici Culturale și Dezvoltare în cadrul UNESCO, Silvia Costa, membru al Comitetului pentru Cultură și Educație al Parlamentului European, acestea fiind urmate de prezentări ale primarilor orașelor Porto, Leeuwarden și Matera.

În ceea ce privește workshopurile, acestea au vizat teme de discuție precum „Cultura ca motor al creșterii economice: industriile creative și culturale și rolul municipalităților în susținerea acestora”, „Turismul ca oportunitate și provocare: prezervarea patrimoniului și identității, atragerea și coordonarea fondurilor, controlul impactului din perspectiva planificării și dezvoltării urbane” și „Capitalele Culturale Europene, cultura și patrimoniul cultural ca liant al coeziunii sociale, bunăstării, incluziunii și dialogului intercultural”.

Cea de a patra ediție a Summit-ului Internațional al Primarilor, desfășurată sub egida „Unity in Diversity”, a reunit, pe 7 noiembrie, în cadrul unei sesiuni plenare, toți participanții la conferința desfășurată pe parcursul celor două zile anterioare. În acest context, în intervenția sa, prof.univ.dr. Daniel Șandru a transmis mesajul primarului Mihai Chirica, a adresat mulțumiri primarului Florenței pentru oportunitatea ca Iașul să fie reprezentat în cadrul celor două evenimente de amploare și a prezentat deschiderea europeană pe care mediul cultural și academic ieșean o manifestă din perspectiva manifestărilor și acțiunilor organizate pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial și aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Totodată, dr. Aurica Ichim a avut o serie de întrevederi organizate de Melania Cotoi, reprezentantă a Asociației Culturale alter.NATIVA din Florența. Acestea au vizat stabilirea de contacte și proiectarea de activități comune legate de exilul domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Florența, dar și în perspectiva aniversării, pe 24 Ianuarie 2019, a 160 de ani de la Unirea Principatelor. Directorul Muzeului Municipal a făcut o vizită de documentare la fostele reședințe ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Hotel Europa și Villa Del Cuso, luând cunoștință de locul în care va fi amplasat un însemn comemorativ. De asemenea, o altă vizită de documentare a avut loc la atelierele sculptorului Raffaello Romanelli, în perspectiva organizării la Iași a unei expoziții de sculptură dedicată generațiilor Romanelli. Nu în ultimul rând, dr. Aurica Ichim a avut o întrevedere cu Massimo Fratini, consilier comunal al Florenței și responsabil al bibliotecilor municipale florentine, în vederea deschiderii unei secții dedicate României.

În cadrul secțiunii de concluzii a Summit-ului Internațional al Primarilor reprezentanții municipalității ieșene au semnat Documentul Final „Unity in Diversity IV”, cu privire la rolul esențial al Artelor și Culturii în promovarea dezvoltării sustenabile și durabile.

Iată un rezumat al celor două evenimente: https://youtu.be/vb1qxh0NhLU.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*