Decalajele economice dintre regiunile României, dezbătute la Palatul Roznovanu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/03/2018

Joi, 22 martie, Primăria Municipiului Iași a găzduit dezbaterea „România cu mai multe viteze. Decalaje economice şi oportunităţi de dezvoltare“. Evenimentul a fost iniţiat de Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu asociaţii şi federaţii patronale din diferite domenii de activitate.

În cadrul dezbaterii, primarul Mihai Chirica a criticat lipsa unei abordări coerente și responsabile în ceea ce privește dezvoltarea unitară a României, respectiv recuperarea decalajelor dintre regiunile țării, efectele fiind tot mai vizibile: migrarea forței de muncă dinspre regiunea Moldovei spre vestul țării, precum și din România peste granițe.

„Suntem o societate de consum, decapitată de forța de muncă, pentru că nu se putea aștepta la nesfârșit atragerea de fonduri europene. Nu se fac licitații, așa că este foarte greu să găsești firme ofertante, care să-și asume riscul executării contractelor, respectiv a garanțiilor prin faptul că nu-și pot permite forța de muncă necesară. În România se lucrează cu 11,8 lei pe oră, iar în Occident se lucrează cu 35 de euro pe oră. Astfel, ajungem în situația în care avem companii care au pregătit zeci de ani personal calificat, iar angajații pleacă cu sutele doar de la o singură companie pentru un salariu mai bun în străinătate”, a punctat primarul Mihai Chirica.

Totodată, primarul Iașului s-a arătat îngrijorat față de lipsa de implicare a parlamentarilor, deși aceștia au fost aleși pentru a reprezenta interesele tuturor cetățenilor.

„Semnalul de alarmă este destul de clar. Blocul de parlamentari din regiunea de Nord-Est, care este unul dintre cele mai substanțiale grupuri din Parlamentul României, ar fi trebuit să fie mult mai vocal și mult mai apropiat față de cetățenii care i-au trimis acolo. Declarativ, toți vorbim despre frumos, bine și adevăr, dar faptic au rămas câțiva oameni liberi care vorbesc despre necesitatea unei abordări coerente. Drumul spre bine nu îl văd, însă ca primar am o singură speranță: atragerea de fonduri europene. O dezamăgire rămâne faptul că nu s-a atras niciun euro din cele 1,2 miliarde de euro necesare dezvoltării municipiilor pe POR – Axa 4”, a mai afirmat edilul-șef.

La dezbatere a participat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Fondurilor Europene Mihaela Toader, care a încercat să explice motivele parcurgerii etapelor birocratice specifice proiectelor cu fonduri europene.

„La nivelul anului 2014 a avut loc o reformă importantă a Politicii de Coeziune, în care avem un regulament general, șase regulamente specifice și aproximativ 800 acte de delegare și acte de implementare. Toate acestea presupun proceduri pe care toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să le implementeze într-o anumită măsură și la nivel național. Această reformă este monitorizată la nivel european și, la fel ca noi, celelalte state membre solicită simplificarea procedurilor”, a susținut secretarul de stat.

Mihaela Toader a mai precizat că se pregătește lansarea unui program de accesare a unor tichete ce vor fi folosite pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor.

„Pornind de la un exemplu de finanțare din India și legat de situația fondului locativ din România, ne gândim să introducem o schemă de tichete cu o sumă maximă pe care să le dăm persoanelor fizice care doresc să își reabiliteze termic locuința. Asta înseamnă izolație pe pereții interiori/exteriori, calorifere, sisteme de contorizare, partea de iluminat, rețele, cu alte cuvinte achiziția de echipamente eficiente energetic care să demonstreze că locuința respectivă a urcat o clasă de eficiență energetică. Ne dorim ca această schemă să fie implementată începând cu luna mai. Săptămâna viitoare, constructorii vor primi scrisori din partea noastră pentru a ne consulta pe metolologie, care va stabili valoarea tichetelor și modul în care acestea vor putea fi decontate direct de la retaileri”, a explicat secretarul de stat.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*