Daniel Busuioc: “Da, viaţa de actor merită toate sacrificiile!”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/10/2016

Director artistic al Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, actorul Daniel Busuioc şi-a format în peste 25 de ani de activitate o carieră profesională pe deplin apreciată de public şi critică. Abordând cu aceeaşi naturaleţe rolurile de comedie şi de dramă, Daniel Busuioc este unul dintre actorii emblematici ai Naţionalului ieşean, putând fi văzut şi în noul film al lui Igor Cobileanski, „Afacerea Est”, a cărui premieră naţională va avea loc pe 17 octombrie, la Iaşi.

 busuioc-cobileanski

 

  • Dialogul nostru are loc cu doar câteva zile înainte de premiera unui nou film semnat de Igor Cobileanski, Afacerea Est, peliculă care consemnează un fapt unic în cinematografia românească: absolut toată distribuţia provine exclusiv din teatrele din regiunea Moldovei. Şi, ce e mai măgulitor pentru Iaşi, patru actori de la Naţionalul Vasile Alecsandri, Daniel Busuioc, Ion Sapdaru, Constantin Puşcaşu şi Anne – Marie Chertic, deţin principalele roluri din film. Cum aţi ajuns să lucraţi cu Igor Cobileanski? De ce credeţi că a ales această formulă exclusiv moldoveană?
  • Propunerea de a participa la casting a venit pe două căi: din partea agenţiei de casting care a propus câţiva actori de la Teatrul Naţional din Iaşi şi din partea lui Ion Sapdaru care, la rândul său, i-a propus lui Igor Cobileanski să invite la casting actori din mai multe teatre din Moldova (Iaşi, Botoşani, Galaţi, Bârlad, Piatra Neamţ). Igor deja organizase câteva sesiuni de probe pentru film la Chişinău şi Bucureşti, iar  următorul casting s-a desfăşurat la Iaşi, unde au venit la probe actori din teatrele din Moldova, fie ei de-o parte sau de alta a Prutului. Formula este oarecum exclusiv moldavă (distribuţia include şi actori care nu sunt la origine moldoveni: Matei Chioaru, Liviu Cheloiu, Sergiu Costache ş.a.) deoarece acţiunea filmului se petrece în Moldova de dincolo de Prut şi era important ca actorii să vorbească în film cu accent moldovenesc.

busuioc-afacerea-est

  • Rămânând în zona filmului care va avea premiera la Iaşi în 17 octombrie, care ar fi motivele pentru care ieşenii ar trebui să vadă Afacerea Est?
  • Pentru că e o comedie frumoasă, pentru că e un film pentru toate vârstele, pentru că îşi pot pune întrebări şi pot primi răspunsuri şi pentru că pot vedea la lucru actori foarte buni, pe care i-au îndrăgit de pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.

busuioc-scena

  • Schimbând registrul şi trecând la dimensiunea administrativă a carierei dumneavoastră, cea de director artistic al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, cum evaluaţi activitatea teatrului din acest moment? Are Naţionalul ieşean un repertoriu competitiv, o bună vizibilitate naţională, o calitate a spectacolelor pe măsura tradiţiei acestei instituţii definitorii pentru cultura ieşeană?
  • Sigur că purtăm pe umeri dulcea povară a tradiţiei. În momentul actual, Teatrul Naţional traversează o perioadă fastă cu o trupă de actori valoroasă şi cu spectacole de referinţă. Puţine teatre din ţară se pot lăuda astăzi cu un afiş repertorial ca cel al Teatrului Naţional din Iaşi, afiş pe care se pot regăsi cei mai importanţi creatori de teatru din România, deopotrivă regizori, scenografi, coregrafi, muzicieni, fie ei din generaţia venerabilă sau din noul val. La Iaşi pot fi văzute în aceeaşi stagiune spectacole în regia lui Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Cristian Hadji- Culea, Claudiu Goga, Radu Nica, Radu Afrim, cu decoruri concepute de Dragoş Buhagiar, Adrian Damian, Andu Dumitrescu şi coregrafii asigurate de Florin Fieroiu sau Andreea Gavriliu, pe muzică compusă de Vasile Şirli, Vlaicu Golcea sau Mihai Dobre. La Iaşi pot fi văzuţi jucând pe scenă cei mai cunoscuţi,  pe plan internaţional, actori de film români ai momentului, Marcel Iureş şi Teodor Corban. Selecţionarea an de an a TNI la cele mai importante festivaluri, nominalizările la Galele UNITER, precum şi premiile obţinute vin să confirme acest lucru.

busuioc-sapdaru

  • În urmă cu circa 30 de ani, mai precis în 1984, aţi fondat un grup studenţesc de umor, “8 fără cârmaci”. Ulterior, aţi continuat să activaţi în zona divertismentului, în diverse ipostaze. Vă simţiţi mai degrabă apropiat de personajele de satiră şi umor, decât de rolurile de esenţă tragică?
  • Fiind născut în Vaslui şi copilărind acolo pot spune că am crescut odată cu Festivalul de satiră şi umor Constantin Tănase, înfiinţat şi păstorit la acea vreme de regretatul Valentin Silvestru. Poate de aici şi apropierea de zona divertismentului. Ridendo castigat mores ( prin râs îndreptăm moravurile) este deviza comediei. Dincolo de asta, îmi sunt dragi deopotrivă atât rolurile de comedie, cât  şi cele de dramă.

busuioc-scena-2

  • Cu siguranţă, aveţi numeroase amintiri ale unor întâmplări pe care le-aţi trăit pe scenă. Care a fost momentul sau scena interpretată în care aţi simţit că viaţa de actor e cu adevărat frumoasă, în ciuda tuturor dificultăţilor şi sacrificiilor pe care le presupune?
  • Atunci când eşti oprit pe stradă sau la piaţă (mi s-a întâmplat) sau chiar la câte un ghişeu şi ţi se mulţumeşte pentru un rol sau un spectacol, atunci simţi că într-adevăr ai dăruit ceva semenilor tăi şi DA, viaţa de actor merită toate sacrificiile.

Un interviu de Gabriel Andronache

 

Comments

comments

Categoria: interviu

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*