Cuvântul Înaltpreasfinţitului Teofan cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/10/2011

„Inima Cetăţii Moldovei bate în ritm legat de Sfânta Parascheva”

Prin mila domnului, de 370 de ani inima Cetăţii Moldovei bate în ritm legat de Sfînta Preacuviasa Maica noastră Parascheva.

Acum aproape patru veacuri, binecuvântatele moaşte au fost aduse în Moldova. Nu există alt eveniment care să fi avut urmări mai mari pentru  viaţa cetăţii decât aducerea sfintelor moaşte a Sfintei Parascheva în anul 1641.

În tot acest timp, cetatea Iaşului a cunoscut momente de bucurie sau momente de încercare şi ieşenii, moldovenii în general,  nu au avut un alt reazem, un alt stâlp de rezistenţă în momente de cumpănă sau un iyvor mai bogat de bucurie în momente de pace şi linişte decât moaştele Sfintei Parascheva.

Ce a gândit  în momentul aducerii sfintelor moaşte la Iaşi voievodul Vasile Lupu, inspirat desigur de  Mitropolitul Varlaam, numai Dumnezeu singur ştie.

Adevărul este că urmările acelei decizii sunt de o uimitoare importanţă pentru viaţa cetăţii. Iaşul a devenit altceva din acel moment. Voievozii ţării au avut în Sfânta Parascheva un loc unde să îngenuncheze în momentele lor  de cumpănă. Mitropoliţii Moldovei şi toţi ierarhii au simţit în toţi aceşti ani că este cineva foarte apropae de ei, care se roagă pentru ei pentru ca cârmuirea sufletelor să se petreacă după voia lui Dumnezeu.

În timp, Iaşul a devenit un centru cultural şi de educaţie. Universitari şi studenţi, profesori şi elevi, au simţit  în această fiinţă un izvor de inspiraţie pentru lucararea lor.

Oameni mari şi sfinţii oameni simpli au simţit că lângă ei, printre ei este o fiinţă vie în sensul plenar al cuvântului, un izvor de viaţă, un izvor de putere în dăinuirea lor şi au alergat şi aleargă de-a lungul întregului an, ieşeni, moldoveni şi credincioşi din străinătate pentru aşi pleca genunchii în faţa Sfintei. De ziua ei conştiinţa creştină ortodoxă universală bate în ritm de Sfânta Parascheva. Creştinii doresc să vină la Iaşi, să fie aici pentru ca simt că în această zi Sfânta le aparţine. Şi cu cât mai mult le aparţine, Sfânta aparţine cerurilor şi astfel simt că şi ei fac parte din Împărăţia Cerului.

O clipă petrecută în faţa Sfintei este suficientă pentru pentru ca omul să se întoarca acasa mai despovărat de griji, mai bogat în har şi binecuvântare, plin de nădejde pentru a merge mai departe pe calea crucii vieţii.

Anul acesta, sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva vor avea alături binecuvântatele moaşte ale unui mare sfânt al bisericii din primele veacuri Sfântul Policarp, episcopul Smirnei,  un bătrân venerabil, conducător al bisercii din Smirna din Asia Mică, din aceiaşi Asie Mică din care au fost aduse şi moaştele Sfintei Parascheva. Ne vom închina în faţa unui bărbat a lui Dumnezeu care prin harul celui de sus a provăduit Evanghelia şi care a ales să moară, să trăiască prin moarte alături de Hristos şi a fost ars de viu de conducătorii de atunci.

Suntem în aceste zile împreună cu sfinţii lui Dzeu. Sfânta Parascheva pe de o parte şi Sfântul Policarp pe de alta, sunt izvoarele noatre de viaţă pentru o clipă îmbelşugată de har, clipă pe care vrem să o trăim veşnic.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*