Cum să abordezi discuţia despre salariu în timpul interviului de angajare?

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/09/2018

Când vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranţă nu există o reţetă care să garanteze obţinerea jobului dorit în 100% din cazuri. Pentru cei care se află la începutul carierei, primii paşi în carieră pot ridica multe semne de întrebare.

Răspunsurile la întrebări precum “Ce salariu pot câştiga la primul job?”, “Ce cunoştinte şi abilităţi contează pentru angajatori?” sau “Ce beneficii oferă companiile juniorilor?” pot fi descoperite de tinerii în cautarea unui job în Ghidul de Angajare pentru Tineri in 2018 realizat de Hipo.ro pe baza răspunsurilor a peste 2000 de absolvenţi de facultate ai promoţiilor anterioare şi specialişti HR.

“Care sunt aşteptările tale financiare?”

Una dintre cele mai dificile întrebări la interviu, indiferent de nivelul de experienţă al candidatului. O treime dintre respondenţi au declarat că discuţia despre salariu este cel mai dificil pas în procesul de recrutare în 2018.

În plus, aspectul financiar este şi principalul motiv care i-ar determina pe tineri să îşi schimbe jobul (23,43%).

Specialiştii HR le recomandă juniorilor să îşi analizeze corect şi pe cât posibil obiectiv competenţele în raport cu cerinţele jobului pentru care aplică. Raportul trebuie să fie unul echitabil şi candidaţii aflaţi la începutul carierei trebuie să îşi formeze aşteptările salariale luând în calcul şi investiţiile în formarea lor (training-uri, cursuri) pe care o vor primi în cadrul companiei.

Ce contează pentru angajatori în 2018?

Abilităţile de comunicare şi adaptabilitatea sunt competenţele cele mai urmărite de angajatori în procesul de recrutare al candidaţilor juniori, conform unei cercetări Hipo efectuată în rândul a 330 de companii din România.

Recruiterii pun din ce în ce mai mult accent pe flexibilitatea candidaţilor, având în vedere modul alert în care evoluează piaţa forţei de muncă şi apariţia de job-uri noi, cu responsabilităţi şi cerinţe noi. Alte caracteristici pe care recruterii le urmăresc sunt orientarea către rezultate, proactivitatea, capacitatea de a lucra bine în echipă.

Anul acesta, tinerii au început să înţeleagă importanţa unui job part-time sau internship în CV, astfel că 40% dintre ei au experienţă profesională de cel puţin 12 luni în momentul absolvirii.

Cât de repede se angajează absolvenţii după ce termină facultatea?

Procentul tinerilor care s-au angajat în primele 3 luni după ce au absolvit este de 28%. Se poate observa, deci, o deschidere a pieţei forţei de muncă pentru proaspăt absolvenţi.

Contrar aşteptărilor, două treimi dintre absolvenţi au declarat că s-au angajat în domeniul în care au studiat sau în domenii conexe.

Unde pot absolventii să afle mai multe informaţii despre piaţa forţei de muncă din 2018?

Specialiştii recomandă tuturor absolvenţilor să urmărească site-urile de specialitate pentru a fi la curent cu noutăţile despre piaţa forţei de muncă. Punctual, pentru proaspăt absolvenţi, aceştia pot afla toate informaţiile necesare, ce salarii pot câştiga, câte poziţii entry-level sunt deschise în 2018 şi care sunt domeniile cu cele mai multe joburi disponibile descarcand gratuit Ghidul de Angajare pentru Tineri

 

 

Comments

comments

Categoria: economie,educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*