Cum putem să reducem deşeurile din plastic prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (6)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/08/2018

În Uniunea Europeană, doar o treime din cantitatea de deşeuri din plastic este reciclată, arată o informare comună semnată in ianuarie 2018 de comisarii pentru Mediu și pentru Piața Internă și Industrie. Aceasta înseamnă că se irosesc bani, pentru că materialele plastice aruncate ar putea aduce 105 miliarde de euro anual în economie dacă ar fi reciclate.

La fel de îngrijorătoare sunt și daunele aduse mediului înconjurător: la nivel mondial, materialele plastice reprezintă 85% din deșeurile care se regăsesc pe plaje. Dacă nu schimbăm modul în care producem și utilizăm materialele plastice, până în anul 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește.

„Prin această primă strategie la nivel european dedicată materialelor plastice, punem bazele unei economii noi și durabile a materialelor plastice. Conform noilor planuri, până în 2030 toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor fi reciclabile sau reutilizabile. Dacă transformăm modul în care concepem, producem, utilizăm și reciclăm materialele plastice, Europa poate deveni lider prin crearea de noi oportunități de investiții și noi locuri de muncă”, spun comisarii. „Vor exista, printre altele, reguli noi în materie de ambalare, pentru a îmbunătăți posibilitatea de reciclare a materialelor plastice. Standardele noi privind calitatea materialelor plastice reciclate îi va asigura pe potențialii utilizatori de siguranța și fiabilitatea materialelor. Susținem strategia printr-o componentă financiară solidă și prin consolidarea sprijinului pentru inovare în domeniul materialelor plastice. Până în anul 2020, vom investi 350 de milioane de euro pentru a contribui la dezvoltarea de materiale plastice mai inteligente și mai ușor reciclabile și pentru a eficientiza procesele aferente reciclării”, adaugă ei.

Norme şi măsuri noi privind deşeurile din plastic

Pentru a reduce deșeurile de plastic, se vor propune norme noi privind materialele plastice de unică folosință și echipamentele de pescuit. De asemenea, vor fi introduse noi măsuri pentru restricționarea utilizării de microparticule de plastic în produse și se vor stabili standarde pentru materialele plastice biodegradabile și compostabile.

O problemă globală creează în egală măsură oportunități: industria UE poate dobândi rolul de lider în materie de tehnologii necesare producerii de materiale plastice mai ușor reciclabile și creării de noi produse utilizând ca materii prime deșeurile de plastic.

Prin implicarea tuturor actorilor (la nivel global, național și local), putem realiza această tranziție, afirmă ei. Companiile sunt un factor cheie pentru succes prin strategiile și deciziile lor de investiții, la fel cum sunt și cetățenii prin alegerile și comportamentul lor zilnic.

 

 

Sursa: eur-lex.europa.eu

 

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

 

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*