Cum putem să reducem deşeurile din plastic prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (5)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/07/2018

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor terestre, în special ratele scăzute de valorificare a deșeurilor de plastic, agravează problema poluării marine cu plastic, care este una dintre problemele de mediu cele mai importante la nivel planetar.

Experții consideră că aproximativ 80% din deșeurile de plastic marine provin de pe uscat. Principalele surse terestre de deșeuri de plastic marine par a fi următoarele: deversările de ape pluviale, revărsările canalelor colectoare, deșeurile legate de turism, deversările ilegale, activitățile industriale, transportul necorespunzător, produsele cosmetice, mediile sintetice de sablare sau fibrele de poliester ori fibrele acrilice rezultate din spălarea hainelor. Particulele de plastic se găsesc în majoritatea oceanelor lumii, chiar și în zone neindustrializate cum ar fi Pacificul de Sud-Vest.

O echipă mixtă de cercetători ai Universității din Portsmouth (Marea Britanie) și ai Departamentului SUA pentru Energii Regenerabile (NREL) a descoperit o enzime ce este capabilă să consume polietilenă tereftalată sau PET, material patentat ca plastic în anii 1940 și folosit anual pentru producerea a milioane de tone de recipiente, în special pentru lichide. Oamenii de ştiinţă afirmă că descoperirea ar putea oferi soluția pentru reciclarea a milioane de tone de plastic aruncate în natură.

Informaţii despre strategia Uniunii Europene de combatere a poluării cu plastic, în numărul următor.

 

Sursa: „Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător” (eur-lex.europa.eu)

 

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*