Cum putem să reducem deşeurile din plastic prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (4)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/07/2018

Odată ajunse în mediu, în special în cel marin, deșeurile de plastic pot persista timp de sute sau chiar mii de ani.

Cele 10 milioane de tone de deșeuri, în cea mai mare parte plastic, ce ajung în fiecare an în oceanele și în mările lumii dăunează mediului costier și marin, precum și vieții acvatice, constituind cea mai mare operațiune de aruncare a plasticului din lume. Se estimează că întinderile de deșeuri din Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific sunt de ordinul a 100 Mt, din care aproximativ 80% plastic. Resturile de plastic generează pentru speciile marine un risc de agățare sau de ingestie.

Plasticul nu este inert. Plasticul convențional conține un număr mare și, uneori, o proporție mare de aditivi chimici, ce pot fi perturbatori endocrini sau agenți cancerigeni ori pot provoca alte reacții toxice și care pot, în principiu, să migreze în mediu. Poluanții organici persistenți se pot fixa pe fragmente de plastic potențial nocive și pot intra în lanțul alimentar prin intermediul faunei marine care ingerează plasticul (efectul de „cal troian”).

Particulele mici și fine (așa-numitele microparticule de plastic), rezultate din decenii de fotodegradare și abraziune mecanică, constituie o preocupare specială. Acestea sunt omniprezente și ajung chiar și în cele mai îndepărtate regiuni, cu o concentrație în apă uneori superioară celei a planctonului. Aceste microparticule de plastic și aditivii chimici pe care-i conțin, în cazul ingerării în cantități mari de către fauna marină, pot reprezenta un risc ridicat de contaminare a lanțului alimentar.

Sursa: „Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător” (eur-lex.europa.eu)

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*