Cum putem să reducem deşeurile din plastic prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (3)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/07/2018

Producția globală de plastic a crescut de la 1,5 milioane de tone (Mt) pe an în 1950 la 245 Mt în 2008, din care 60 Mt numai în Europa. Producția din ultimii zece ani a fost egală cu producția înregistrată în cursul întregului secol al XX-lea.

Se estimează că în Uniunea Europeană s-au generat în 2008 aproximativ 25 Mt de deșeuri de plastic. Din acestea, 12,1 Mt (48,7%) au fost duse la depozitele de deșeuri, 12,8 Mt (51,3%) au mers la valorificare și doar 5,3 Mt (21,3%) au fost reciclate. Deși previziunile anunță o creștere totală de 30 % a nivelului de reciclare mecanică (de la 5,3 Mt la 6,9 Mt), este de așteptat ca depozitarea deșeurilor și incinerarea cu valorificare energetică să rămână principalele moduri de gestionare a deșeurilor. Producția de plastic crește odată cu PIB-ul unei țări, fiind însoțită de o creștere globală a volumului de deșeuri de plastic cu circa 23%. Această evoluție este determinată în principal de o creștere de 24% în sectorul ambalajelor și face parte dintr-o tendință de creștere continuă a volumului deșeurilor de plastic din Europa. În absența îmbunătățirii proiectării produselor și a ameliorării măsurilor de gestionare a deșeurilor, volumul deșeurilor de plastic va crește în UE odată cu producția. O dată ajunse în mediu, în special în mediul marin, deșeurile de plastic pot persista timp de sute de ani. Despre poluarea cu plastic și efectele sale devastatoare, în următorul numar.

Sursa: „Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător” (eur-lex.europa.eu)

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*