Cum putem să reducem deşeurile din plastic prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (1)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/06/2018

Poluarea cu plastic a devenit o miză majoră a secolului XXI din moment ce caracteristicile intrinseci ale plasticului creează provocări specifice privind gestionarea deșeurilor.

Plasticul, un material relativ ieftin și polivalent, permite numeroase utilizări industriale, ceea ce explică creșterea exponențială din secolul trecut, tendință care probabil va continua. În plus, plasticul este un material foarte rezistent, al cărui ciclu de viață îl depășește pe cel al produselor finite realizate din el. Ca urmare, generarea de deșeuri de plastic este în creștere masivă la nivel mondial.  Rezistenta plasticului înseamnă şi că eliminarea necontrolată pune probleme, deoarece plasticul poate persista în mediu o perioadă de timp foarte lungă. La summit-ul „Rio+20”, s-a subliniat în mod deosebit necesitatea de a continua eforturile de reducere a prezenței și a impactului plasticului în mediul marin, dar nu numai.

 

Buna gestionare a deşeurilor din plastic

Nu există doar provocări, ci și oportunități care decurg dintr-o mai bună gestionare a deșeurilor din plastic. Deși plasticul este un material pe deplin reciclabil, doar o mică parte din deșeurile de plastic sunt în prezent reciclate. O mai bună reciclare ar contribui la obiectivele foii de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor adoptată în 2011, și ar facilita reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și diminuarea importurilor de materii prime și combustibili fosili. O serie de măsuri adecvate de reciclare a plasticului ar putea, de asemenea, îmbunătăți competitivitatea și crea noi activități economice și locuri de muncă. În ediţiile următoare, vă vom prezenta „Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător”, precum şi măsurile simple pe care le putem aplica fiecare dintre noi pentru a reduce acest tip de deşeuri extrem de nocive pentru mediu.

Sursa: Uniunea Europeană – Monitorul Oficial „EurLex” (eur-lex.europa.eu)

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*