Cum putem să ne reducem consumul de căldură prin acţiuni şi măsuri foarte simple ?

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/06/2018

Chiar dacă tocmai a început sezonul estival, noi credem că nu ar strica să vorbim despre măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua ca să nu mai irosească în vreun fel căldura pe timpul iernii. Vorba aceea, vara este cel mai înțelept să ne facem sanie pentru iarnă.

Avem la îndemână câteva modalităţi care ne ajută să reducem consumul de căldură pastrându-ne gradul de confort la nivelul dorit. O idee ar fi să montezi robinete termostatice pe calorifere: vei putea adapta temperatura la destinaţia încăperilor şi la programul familiei tale. Ventilul cu termostat menține temperatura la valoarea reglata (fixată manual), indiferent de valoarea temperaturii exterioare. Nu uita, reducerea temperaturii cu 1 grad Celsius înseamnă o economie de energie termică de circa 7%. De asemenea, nu acoperi caloriferul cu draperii, nu așeza obstacole în fața caloriferelor (comode, fotolii, alte obiecte de mobilier) şi nu usca hainele pe calorifer: vei consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei.

Alte sugestii pentru reducerea consumului de căldură

Un alt pont util ar fi să ţii ușile camerelor închise, ca să nu încălzești inutil holurile. De asemeneea, setează robinetul termostat la o temperatură inferioară noaptea sau în timpul zilei când nu este nimeni acasă. Încearcă să aerisești camerele pentru scurt timp dar, înainte de a deschide ferestrele, reglează termostatul pe poziția anti-îngheț. Nu lăsa apartamentul să se răcească prea mult: ca să ajungă din nou la temperatura de care ai nevoie, vei consuma mai multă energie decât dacă menții casa la o temperatură constantă. Iarna, ridică jaluzelele pentru a permite căldurii soarelui să pătrundă în apartament. Dacă esti racordat la sistemul centralizat de termoficare, instalează repartitoare de costuri cu transmitere radio sau contoare individuale de energie termică (în cazul configurării pe orizontală a instalaţiilor din apartament) pentru a-ţi eficientiza consumul de căldură din apartament.

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*