Cum putem sa ne reducem amprenta ecologica prin actiuni si masuri foarte simple ? (9)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2018

„Ghidul Eco-Cetăţeanului” are ca obiectiv conştientizarea importanţei majore pe care comportamentul nostru de cetăţeni îl are asupra comunităţii în care trăim şi a calităţii vieţii familiilor noastre. Modul în care facem cumpărături ar trebui să fie mereu în atenţia noastră, fiindcă respectivul comportament de consumator influenţează în mod direct mediul înconjurător şi ecosistemul.

 Eco-instrucţiuni pentru cumpărături

Pentru o cât mai bună protejare a calităţii mediului înconjurător, este recomandat să fie achiziţionate produsele şi servicile ecologice, prietenoase cu mediul, obţinute cu un consum redus de energie, care pot fi reciclate cu uşurinţă. În măsura posibilului, este de preferat să fie cumpărate produse agricole sau alimentare provenite din agricultura ecologică, eco-etichetate şi certificate ecologic sau produse tradiţionale ecologice româneşti. Este recunoscut faptul că produsele ecologice sunt mai sigure, mai nutritive, fără organisme modificate genetic, reziduuri de pesticide, îngrăşăminte chimice sau orice alt compus chimic de sinteză. De asemenea, produsele ecologice au un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Un factor important în ecuaţia ecologică a cumpărăturilor îl reprezintă faptul că agricultura ecologică respectă mediul, bunăstarea animalelor, favorizează biodiversitatea şi contribuie la dezvoltarea durabilă. Prin urmare, sfatul adresat cumpărătorilor este de a  evita achiziţionarea produselor de unică folosinţă care măresc rapid cantitatea de deşeuri plastice, la fel şi înlocuirea sacoşelor din plastic cu sacoşe durabile din materiale textile sau pungi din hârtie sau alte materiale biodegradabile. O altă sugestie cu efecte benefice din punct de vedere ecologic este de a evita achiziţionarea de produse pe bază de aerosol sau spray-uri cu aerosoli care poluează atmosfera.

Nu în ultimul rând, o contribuţie însemnată la protejarea mediului o reprezintă evitarea deplasărilor cu autoturismul la cumpărături.

 „Ghidul Eco-Cetăţeanului” poate fi descărcat de pe link-ul :

http://apmis.anpm.ro/anpm_resources/migrated_content/files/APM%20Iasi/ghiduri/ghidulecocetateanului.pdf

 (Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

 

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*