Cum putem să ne reducem amprenta ecologică prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (8)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/05/2018

Sezonul vacanţelor se apropie, iar „Ghidul Eco-Cetăţeanului” cuprinde câteva eco-instrucţiuni foarte utile pentru cei care pleacă în vacanţă sau îşi petrec timpul liber făcând diverse activităţi în natură.

Astfel de deplasări necesită respectarea unor eco – instrucţiuni simple. În primul rând, este bine ca un conducător auto să adopte un comportament calm la volan şi să conducă cu viteză moderată, respectând viteza maximă admisă, ceea ce va permite reducerea emisiilor poluante, a cantităţii de combustibil folosite şi a zgomotului. De asemenea, este indicat ca, pentru deplasarea pe trasee scurte, să fie ales mersul pe jos  sau folosirea bicicletei, iar când excurisa se face împreună cu prietenii, deplasarea să se facă, dacă este posibil, într-un singur autoturism personal în vacanţă. Pentru deplasările pe trasee lungi din perioada vacanţei, este de preferat utilizarea transportului cu trenul sau autocarul. Alte sfaturi utile pentru protejarea naturii constau în utilizarea sistemului de climatizare în autoturism numai dacă este strict necesar şi evitarea parcării, staţionării sau campării autovehiculului sau caravanei pe spaţiile neamenajate.

Eco-instructiuni pentru timpul liber

Păstrarea curăţeniei în spaţiile publice şi aruncarea gunoiului doar în locurile special amenajate, precum şi spălarea autovehiculului doar în locurile autorizate care permit evacuarea apei în reţeaua de canalizare reprezintă moduri eficiente şi necesare de păstrare a calităţii mediului. La acestea se adaugă amenajarea grădinii şi spaţiului verde din faţa locuinţei şi participarea la plantarea de copaci şi flori. De asemenea, util este ca udarea grădinii sau spaţiilor verzi să fie efectuate seara, fără un consum excesiv de apă, când evaporarea este mai slabă sau prin folosirea apei de ploaie recuperată. În limita posibilităţilor, este bine de evitat utilizarea produşilor chimici de sinteză în grădinărit şi protejarea cuiburilor păsărilor. Mai mult, orice accident ecologic sau act de braconaj trebuie semnalat imediat autorităţilor. La ieşirile în natură, pescuitul şi vânătoarea trebuie făcute doar dacă există un permis valabil, doar în locurile şi perioadele legale. De bun simţ, nu numai ecologic, ar fi şi abţinerea de a arunca sau deversa deşeuri în apa mării, în lacuri sau oricare curs de apă.

 (Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

 

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*