Cum putem să ne reducem amprenta ecologică prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (7)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/05/2018

„Ghidul Eco-Cetăţeanului” îşi propune să pună accentul pe efectul pozitiv pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător şi a comunităţii în care trăim prin gesturi foarte simple, dar cu impact major asupra modului în care utilizam resursele.

Eco-instrucţiuni la locul de muncă

Pentru a reduce consumul şi evitarea risipei de apă, pot fi luate următoarele măsuri: anunţarea în timp util a departamentului administrativ când este sesisată o defecţiune sau pierdere în reţeaua de apă: o scurgere de apă de o picătură pe secundă poate costa foarte mult, pe lângă faptul că reprezintă apă irosită complet: 60 de picături pe minut reprezintă 980 litri pe lună, adică circa 12 tone pe an. Utile sunt şi închiderea robinetului când se foloseşte săpunul şi folosirea apei calde numai dacă este strict necesar.

Reducerea consumului şi evitarea risipei de energie pot fi realizate încercând sa beneficiaţi la maximum de lumina naturală, plasarea, pe cât posibil, a biroului perpendicular în faţa ferestrei pentru a avea acces la cât mai multă lumină naturală, închiderea surselor de lumină din încăperile neocupate şi oricărui calculator sau alt echipament care nu este folosit şi consumă energie inclusiv daca este în modul stand-by, folosirea sistemului de încălzire / răcire fără să fie activată poziţia „maxim” şi închiderea uşii biroului pentru a evita risipa de căldură în timpul iernii şi, respectiv, a împiedica aerul rece să iasă din încăpere pe timp de vară.

De asemenea, o altă metodă de reducere a amprentei ecologice ar fi diminuarea consumului şi evitarea risipei de materiale sau rechizite prin trasmiterea documentelor în format de electronic, şi folosirea imprimantei numai când este absolut necesar. În felul acesta, contribuiţi la protejarea copacilor. Indicate sunt şi utilizarea ca ciornă a părţii nefolosite (verso) a colilor tipărite care nu mai sunt utile şi păstrarea resturilor de hârtie din birou în vederea reciclării.

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*