Cum putem să ne reducem amprenta ecologică prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (4)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/04/2018

Un oraş ce pune la dispoziţia cetăţenilor săi un sistem de transport public durabil va avea foarte mult de câştigat nu numai vizavi de propriii locuitori, ci şi în competiţia directă cu oraşele din regiune sau chiar din ţară în lupta pentru atragerea de persoane dinamice care să-i devină locuitori: tinerii care îşi doresc o viaţă mai bună, mai sănătoasă şi mai uşoară vor alege întotdeauna pentru familiile lor o comunitate ce demonstrează un interes major faţă de protecţia mediului înconjurător, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a sănătăţii populaţiei.

Dacă transportul public reprezintă cu adevarăt o alternativă la maşinile personale, foarte mulţi locuitori ai oraşului vor prefera această soluţie. Potrivit Statistik Austria, de exemplu, în momentul de faţă doar 29% dintre drumuri sunt parcurse în Viena cu maşina, în special în centrul oraşului, acolo unde transportul cu autoturismele a scăzut considerabil în ultimii ani. În schimb, numărul celor care folosesc mijloacele de transport în comun, precum şi cel al bicicliştilor este într-o continuă creştere. Dincolo de calitatea, de frecvenţa şi de rutele mijloacelor de transport public, un alt factor esenţial în determinarea cetăţenilor să folosească transportul în comun îl reprezintă politica de gestionare a parcărilor publice. Pentru a încuraja renunţarea la maşinile personale, ar trebui ca accesul în zonele centrale ale oraşelor să fie mai costisitor decât folosirea tramvaielor sau autobuzelor. Ceea ce presupune să existe suficiente locuri de parcare în cartierele mai puţin centrale, dar şi parcări de tip park-and-ride care să ofere cetăţenilor posibilitatea de a-şi lăsa maşina la marginea oraşului sau în regiunile din apropiere, şi de a-şi continua călătoria prin oraş cu mijloacele de transport în comun.

Sistemul de tarifare, factor pentru atragerea publicului călător

La fel de importantă este politica pe care operatorul de transport public o aplică în ceea ce priveşte tarifarea acestui serviciu. Un sistem avantajos şi flexibil de abonamente (zilnice, săptămânale, lunare, anuale) va încuraja populaţia să aleagă această variantă, calculele economice fiind din ce în ce mai importante într-o perioadă în care preţul la toate tipurile de combustibil este în continuă creştere. Prin dezvoltarea permanentă a reţelei de transport public şi adaptarea rapidă a acesteia la cerinţele utilizatorilor, prin modernizarea vehiculelor precum şi prin oferirea unui sistem de abonamente avantajos raportat la calitatea oferită, numărul celor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun va creşte constant.

 

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

 

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*