Cum putem să ne reducem amprenta ecologică prin acţiuni şi măsuri foarte simple ? (1)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/03/2018

În prezent, folosim cu 50% mai multe resurse naturale faţă de cât poate să producă Pământul în mod sustenabil. Dacă nu facem schimbări radicale în ceea ce priveşte stilul nostru de viaţă obişnuit, va veni un moment când planeta nu va mai reuşi să facă faţă presiunii de a susţine ritmul accelerat al dezvoltării şi al consumului actual.

Însă există măsuri şi gesturi foarte simple prin care putem acţiona în mod direct în sensul diminuării amprentei noastre ecologice, scopul major fiind să putem lăsa o planetă sănătoasă generaţiilor următoare. Câteva exemple şi modele ne sunt la îndemână. De pildă, evită excesul şi risipa: înainte să faci cumpărături, estimează câtă nevoie ai de lucrurile pe care vrei să le cumperi, şi decide care este cel mai bun mod de a le cumpăra. Apoi, încearcă să nu te laşi influenţat de publicitate: produsele promovate în mass-media nu sunt neapărat cele mai bune. Analizează pe cât posibil cum şi unde a fost făcut produsul de care ai nevoie, din ce este facut, ce ambalaj are şi, dacă poţi afla aceste informaţii, cum se comportă compania producătoare faţă de comunităţile locale (dacă firma în cauză este implicată în proiecte cu valoare adăugată în oraşele unde este prezentă, dacă susţine programe comunitare cu impact pozitiv, dacă respectă mediul înconjurător, dacă foloseşte în mod corect materia primă şi forţa de muncă, şamd).

Gestionarea ecologică a alimentaţiei

Pe cât posibil, cumpără mancare de sezon, proaspătă, neprocesată, produsă de antreprenori locali (ferme, asociaţii de agricultori, etc). În acest fel, se consumă mai puţine resurse (energie, combustibil) pentru ca mâncarea să ajungă de la producători la tine. Găteşte exact cât are nevoie familia ta, în aşa fel încât să nu ajungeţi să aruncaţi mâncarea, iar dacă îţi rămân alimente bune de care nu mai ai nevoie, nu le arunca: contactează una dintre asociaţiile comunitare locale ce sprijină persoanele fără resurse. Atunci când poţi, cumpără produse şi bunuri care au ambalaje de mici dimensiuni şi pentru a căror fabricare s-au folosit (re)surse regenerabile şi cât mai puţine produse chimice. Tot pentru a reduce amprenta ecologică pe care o laşi în urmă, refoloseşte pungile de cumpărături şi încearcă să eviţi risipa de ambalaje. De asemenea, cumpără produse făcute din materiale reciclate şi/sau produse ce pot fi reciclate dupa utilizare, şi repară produsele ce nu trebuie neapărat aruncate şi refoloseşte-le dacă încă sunt în stare de funcţionare.

 

(Rubrică realizată cu sprijinul societăţii Smart Eco Plus S.R.L.)

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*