Consultanţă gratuită pentru modernizarea transportului public

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/06/2018

Miercuri, 20 iunie, primarul Iașului, Mihai Chirica, a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dar și cu executivul Companiei de Transport Public (CTP) Iași pentru a discuta despre serviciile de consultanță gratuită din partea băncii pentru dezvoltarea și modernizarea transportului public în următorii ani.

Contractul de consultanță cu firmele ROM-T (Israel), EY România și Project Design & Consulting SRL București este valabil din iunie 2018 și are o durată de implementare de 24 de luni. Serviciile de consultanță sunt finanțate de BERD din fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, disponibile din Fondul Special al Acționarilor BERD (EBRD Stakeholder Special Fund).

Primarul Iașului, Mihai Chirica a susținut că, în paralel cu implementarea contractului de consultanță, CTP Iași trebuie să îmbunătățească performanța serviciilor furnizate. „Se are în vedere eficientizarea transportului public de călători și extinderea acestuia în zona metropolitană, înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transportul Public, precum și monitorizarea implementării contractului pentru delegarea serviciilor publice de transport de către Municipiul Iași către CTP Iași, în conformitate cu legislația europeană în vigoare. Sperăm că, în urma implementării asistenței tehnice, să putem transforma transportul public de călători din Iași în unul dintre cele mai performante companii de profil din țară. Totodată, le-am atras atenția reprezentanților CTP Iași că, indiferent cât se investește, este importantă creșterea performanței serviciilor. Vorbim de menținerea frecvenței de circulație, a curățeniei în mijloacele de transport în comun, a ținutei personalului de bord, un aspect important fiind și cum se utilizează telefoanele mobile în timpul curselor de transport public în comun. O componentă interesantă pe care o vizăm este achiziția a două simulatoare pentru vatmani și conducători auto, care să determine creșterea performanței în trafic a acestora. Un astfel de simulator pentru vatmani mai există în Germania. În privința celuilalt simulator, acesta are rolul a acomoda conductorii auto pe autobuzele electrice”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Parcul auto al CTP, revitalizat cu 100 de autobuze noi

Pe 13 iulie 2017, la Palatul Roznovanu a fost semnat contractul de furnizare de către compania Anadolu Isuzu a celor 88 de autobuze noi achiziţionate de Primăria Municipiului Iaşi în baza unui credit BERD în valoare de aproximativ 15 milioane de Euro destinat înnoirii parcului auto al Companiei de Transport Public. De menţionat este faptul că împrumutul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are o serie de facilităţi, precum diminuarea marjei dobânzii de la 1,5% la 1,3% pe an peste ROBOR3M şi reducerea comisionului de acordare de la 1,0% la 0,5%.Cele 100 de autobuze nou cumpărate (4 Isuzu Citiport în 2016, 8 Eurobus Diamond în 2016 și 88 Isuzu Citiport în 2017 – 2018) au primit numere de parc de la 1918 la 2018 pentru a marca împlinirea unui veac de la Marea Unire.

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*