Constantin Pennescu, primarul iubitor de cultură

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/09/2011

CURIERUL DE IAŞI prezintă istoria primarilor Iaşului, cei care au condus destinele oraşului din 1864 până în prezent.

Constantin Pennescu a deţinut demnitatea de primar al Iaşului de la 1 mai 1901 până la 24 decembrie 1904. Absolvent al Facultăţii de Drept, a practicat avocatura concomitent cu îndeplinirea unor funcţii publice. A fost deputat şi senator de Iaşi. Împătimit de teatru, a depus eforturi în vederea îmbunătăţirii repertoriului Teatrului Naţional, atâta timp cât a fost preşedinte al Comitetului teatral (1900 – 1904) şi mai ales în timp ce a fost directorul Teatrului Naţional Iaşi, între anii 1924 – 1928.

Festivităţi istorice

În calitate de primar, s-a implicat, în iulie 1904, în organizarea marilor festivităţi prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, manifestări organizate de Primărie şi de Universitatea din Iaşi.

Constantin Pennescu a susţinut în continuare proiectul de aducţiune a apei – soluţia Timişeşti, căutând căile de finanţare, proiect dus la capăt de primarul care-i va urma, Gheorghe Lascăr. De asemenea, în timpul primariatului său, mai precis la 3 octombrie 1904, a avut loc sfinţirea bisericilor Trei Ierarhi şi a Sf. Nicolae Domnesc, refăcute de arhitectul francez Andre Leconte de Nouy. La sfinţire se ştia că va participa şi regele Carol I şi familia regală. Gândindu-se la cadoul pe care trebuia să-l înmâneze regelui în calitate de primar al Iaşului, fostă capitală a ţării, Constantin B. Pennescu a provocat editarea primei monografii „Oraşul Iaşi – odinioară şi azi” de N. A. Bogdan.

Comments

comments

Categoria: iasul istoric

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*