Consortium Meeting – Archimedes la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/09/2011

În perioada 27 – 29 septembrie 2011, Iaşul a fost gazda unei întâlniri a factorilor decizionali din oraşele partenere în cadrul programului european Civitas Archimedes. Astfel, cu ocazia Consortium Meeting – ARCHIMEDES, eveniment anual organizat pentru a doua oară în oraşul nostru după cel din 2009, a avut loc şedinţa “Political Advisory Group”.  Această întâlnire precede Forumul Civitas din oraşul Funchal (Portugalia), unde va fi adoptat Funchal Statement, un document care va promova la nivelul Uniunii Europene noile politici privind mobilitatea, transportul ecologic şi eficient energetic.

Tematica întâlnirii de consorţiu a fost legată de impactul proiectului ARCHIMEDES în oraşele partenere şi rezultatele majore obţinute până acum în ceea ce priveşte îmbunătăţirea mobilităţii urbane, la aceasta luând parte reprezentanţi din oraşele partenere – Brighton (Marea Britanie), Monza (Italia), Usti nad Labem (Cehia), San Sebastian şi Aalborg (Danemarca), iar din partea municipalităţii ieşene primarul urbei, Gheorghe Nichita.

„Am trecut în revistă toate acţiunile finalizate cu succes. Mă refer la realizarea coridorului verde pentru mijloacele de transport, modernizarea a 50 de staţii pentru călători, crearea unor facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi cum ar fi rampe de acces în interiorul microbuzelor, finalizarea pistei pentru biciclişti pe tronsonul Tudor Vladimirescu – Podu de Piatră, amplasarea echipamentului video pentru monitorizarea transportului public şi multe altele. Fac precizarea că Proiectul Archimedes va fi urmat de implementarea unui alt proiect european – Managementul Integrat de Trafic – în valoare de 20 milioane de euro, care va face transportul public mult mai atractiv pentru cetăţeni”, le-a spus partenerilor din proiect primarul Gheorghe Nichita.

Programul întâlnirii a continuat cu o vizită la dispeceratul RATP, în vederea prezentării către partenerii din proiect a sistemului de management al transportului public din municipiul Iaşi. Sistemul beneficiază de serviciile a 3 operatori care supraveghează permanent cu ajutorul unui panou gigant modul în care se comportă în trafic autobuzele şi tramvaiele RATP, monitorizarea fiind realizată prin intermediul a 24 de camere video montate la capetele de linie şi în principalele intersecţii din oraş, dar şi cu ajutorul a 10 echipamente GPS.

„Sistemul generează rapoarte care ne permit să luăm măsuri în vederea îmbunătăţirii vitezei de transport, a timpilor alocaţi fiecărei curse sau pentru reducerea costurilor cu carburanţii. Lucrăm de câteva luni cu echipamentul GPS, care ne ajută şi pe noi, şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Spre exemplu, unii au apelat la noi pentru a le pune la dispoziţie înregistrări cu evenimentele consemnate în trafic”, a declarat Maricel Ghercă, directorul RATP Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*