Consiliul Local – şedinţa lunii octombrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/10/2015

Plenul forului legislativ local s-a întâlnit joi, 29 octombrie în şedinţa care a avut în dezbatere 31 proiecte de hotărâre. Municipalitatea va cumpăra autobuze noi şi va asigura iluminatul arhitectural din complexul Mitropolitan, va fi demarată o nouă investiţie în montarea iluminatul nocturn a terenurilor de sport de la Ciric.

cl prezidiu 29 octAutobuze noi
Proiectele supuse dezbaterii Consiliului Local au fost aprobate în totalitate, cu votul majorităţii consilierilor prezenţi. În cadrul corecţiei bugetare propuse a fost făcută o importantă modificare. Pentru acest an, municipalitatea avea în pregătire achiziţionarea a 15 autobuze second hand, în şedinţa de plen hotărându-se alocarea fondurilor pentru achiziţia de autobuze noi. „Nu cred că mai este momentul în transportul public pentru autobuze second hand. De aceea, alocaţia în acest sens va fi rezervată pentru achiziţionarea de autobuze noi. Vom cumpăra un număr mai redus, de câţi bani avem”, a precizat primarul interimar Mihai Chirica. Suma necesară a fost suplimentată la aproximativ 3 milioane lei şi urmează demararea procedurilor de licitaţie.

Iluminat arhitectural şi sportiv
Consiliul Local a aprobat de asemenea, asigurarea iluminatului arhitectural pentru Catedrala Mitropolitană, după definitivarea lucrărilor de restaurare ce se desfăşoară în prezent. Practic, reţeaua din cadrul complexului Mitropolitan va fi racordată la sistemul de iluminat public, fiind pusă în valoare o clădire emblematică a municipiului. La aceeaşi hotărâre, consilierii au adăugat şi pregătirea unei proceduri similare pentru iluminatul arhitectural al clădirii Gării. În ceea ce priveşte iluminatul, aleşii locali au avizat şi investiţia de a asigura nocturna pentru terenurile de sport de la Ciric. Acestea vor fi astfel pregătite pentru a susţine competiţii importante. Investiţia se ridică, potrivit estimării, la 545 mii lei. În altă ordine de idei, au fost aprobate  rectificarea bugetului local, modificarea contractului de gestiune cu ApaVital pentru serviciile de apă şi canalizare, normele tehnice pentru completarea registrului agricol precum şi un număr de şase planuri zonale de urbanism.

cl 29 octCrucea lui Ferentz, pregătită de restaurare
Un alt proiect a avut ca subiect un pas important pentru restaurarea monumentului Crucea lui Ferentz. Este vorba de includerea terenului de 985 metri pătraţi în inventarul public şi înscrierea acestuia în Cartea Funciară. Consolidarea şi restaurarea monumentului presupune demontarea de pe soclu a crucii şi restaurarea acesteia într-un atelier specializat. După cercetarea arheologică a suprafeţei monumentului, crucea va fi remontată fiind fixată în fundaţie printr-o armătură specială. Consliul Local şi-a dat avizul şi în cazul acordării Filarmonicii Moldova a sălii de spectacole a Colegiului Octav Băncilă, în mod gratuit pentru susţinerea spectacolelor instituţiei. A fost decisă, de asemenea, iniţierea unui protocol de colaborare cu Asociaţia Platforma Unionistă Acţiunea 2012, una dintre organizaţiile civice care militează pentru apropierea României de Republica Moldova. Colaborarea presupune sprijinirea acţiunilor culturale şi educative ale asociaţiei, membrii acesteia aducându-şi aportul ca voluntari la activităţile Iaşi – Capitală Europeană a Culturii.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*