Consiliul Local a aprobat bugetul Municipiului Iași pe anul 2017

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/04/2017

După o dezbatere de aproape două ore, bugetul Municipiului Iași pe anul în curs a fost aprobat de consilierii locali reuniți în ședința extraordinară de plen de marți, 4 aprilie. Singurii care s-au abținut de la votarea proiectului de hotărâre au fost consilierii locali PNL.

Față de proiectul propus inițial, în cadrul ședinței au fost aprobate și câteva amendamente. Este vorba despre suplimentarea bugetului alocat pentru Legea 350/2006 – Legea tinerilor, de la 1 la 1,2 milioane de lei, alocarea de fonduri pentru reluarea / realizarea unui festival internațional de film, crearea unui incubator de afaceri, realizarea unei săli de sport pentru Școala Primară „Carol I” și realizarea unei săli de sport polivalente, în care să se poată desfășura inclusiv competiții internaționale. De asemenea, municipalitatea ieșeană va căuta un amplasament pentru o substație în zona Păcurari a Serviciului de Ambulanță Județean.

Primarul Mihai Chirica a afirmat că bugetul din acest an are un capitol important dedicat investițiilor, majoritatea ideilor venind din rândul cetățenilor, prin intermediul dezbaterilor publice. Edilul a adăugat că municipalitatea ieșeană va continua să ofere o nouă abordare privind spațiile verzi și gestionarea Poliției Locale. Edilul a dat asigurări că necesarul de finanțare pentru fondurile de salarii pentru toate categoriile de angajați care depind de Primărie va fi acoperit inclusiv în condițiile creșterii salariului minim pe economie.

Un alt domeniu important al bugetului cel al modernizării infrastructurii. Printre proiectele majore menționate de edil se numără cel mai amplu program de modernizare a aleilor și trotuarelor din municipiu, reabilitarea Splai Bahlui Mal Drept, modernizarea transportului public și crearea unei companii de transport care „are premisele unei dezvoltări echilibrate”.

Important buget de dezvoltare

„Este un buget echilibrat, care poate fi dus la bun sfârșit fără a forța veniturile și care a tratează cu responsabilitate imaginea orașului. Gânduri sunt multe, nevoi sunt și mai multe. În calitate de primar, însă, trebuie să mă raportez și la cadrul legal și la posibilitățile efective de a duce la bun sfârșit fiecare proiect. Reușim să acoperim cheltuielile pentru funcționarea acestui oraș. Dintr-un buget de aproximativ 761 de milioane de lei, avem un buget de dezvoltare de peste 207 milioane de lei, adică 27%. Aproape o treime din buget este destinat educației, indiferent dacă vorbim despre modernizare, bunuri și servicii sau salariile cadrelor didactice. Anul acesta avem cea mai mare alocare pentru dezvoltare în educație, pornind de la 12 milioane de lei față de 10 milioane de lei, cât era suma inițială anul trecut. Și pentru sănătate avem un buget rezonabil. Am prins bani inclusiv pentru Spitalul Regional de Urgență în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate pentru asigurarea conectivității spitalului și pentru utilitățile necesare funcționării sale. Avem cel mai mare buget din istoria Iașului pentru proiectele de tineret. Anul trecut am alocat 1 milion de lei, acum alocăm 1,2 milioane de lei. Pentru cultură și asistență socială pe Legea 350 din 2005 avem aproape 1 milion de lei. Niciunul dintre festivalurile care a rămas consacrat nu a rămas nefinanțat în acest an. Mă refer aici la Festivalul Internațional al Poeziei, Festivalul Internațional al Educației și toate celelalte manifestări care au rămas ca branduri de oraș și care au atras atenția asupra noastră”, a declarat Mihai Chirica.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*