Consiliul Local a aprobat înfiinţarea Poliţiei Locale Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/03/2011

În sedinţa de Consiliu Local, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute  s-a aprobat înfiinţarea Poliţiei Locale Iaşi. Cu această ocazie au fost aprobate Organigrama, Statutul de Funcţii, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Poliţiei Locale Iaşi.

În acest sens, poliţiştii locali vor avea atribuţii sporite cu privire la menţinerea ordinii şi liniştii publice, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, comerţul stradal, evidenţa persoanelor, precum şi alte domenii stabilite prin lege.

Modificări importante vor fi în domeniul rutier, unde poliţiştii locali constată şi aplică sancţiuni contravenţionale pentru faptele date în competenţă. De asemenea, poliţiştii locali vor putea sancţiona contravenţional pietonii şi bicicliştii care nu respectă prevederile legale.

În plus poliţiştii locali vor efectua controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire, iar acolo unde situaţia va impune vor dispune măsuri de sistare a lucrărilor de construcţie.

Potrivit legii, poliţiştii locali vor urmări respectarea normelor de protecţie a mediului având ca obligaţie să vegheze la menţinerea curăţeniei pe raza municipiului Iaşi, la existenţa contractelor de salubritate, la respectarea condiţiilor de depozitare a deşeurilor menajere şi industriale, de igienizare a resurselor de apă, cât şi a malurilor şi albiilor acestora.

Lucrătorii instituţiei Poliţiei Locale vor avea atribuţii şi pe linia evidenţei persoanelor, având ca sarcină înmânarea cărţilor de alegător celor care împlinesc 18 ani, verificarea şi sancţionarea contravenţională a celor care locuiesc fără forme legale, precum şi executarea mandatelor de aducere emise de organele de urmărire penală.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*